Svenskar duschar mer sällan – för att spara pengar

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 2 mars 2023
- av Sofie Persson

Svenskar duschar mindre på grund av den allt försämrade ekonomin, visar en ny undersökning. Främst handlar det om äldre kvinnor som oftare hoppar över duschen för att spara in pengar.

I en ny undersökning av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat har man tittat på svenskars förändrade hygienvanor i kölvattnet av eskalerade prisökningar. Omkring var tionde kvinna menar att man köpt färre hygienprodukter än tidigare och 14 procent av svenskarna har även bytt ut premiumprodukter till budget när det gäller hygienartiklar.

Nästan en av fem svenskar, 17 procent, menar också att man duschar mer sällan på grund av de stigande priserna och inflationen. Siffran är störst bland kvinnor i åldrarna 65 till 79 år där 26 procent anger att man duschar mindre. Samtidigt väljer 11 procent av svenskarna i åldrarna 30 till 49 år ofta att duscha på någon annan plats än hemma.

Såklart vill vi inte uppmana någon att nedprioritera sina hygienrutiner. Att hålla god hygien är viktigt för att exempelvis förhindra spridning av bakterier och virus. Samtidigt befinner sig många i ett läge idag som kräver att vi ser över våra rutiner för att göra smartare val, för både plånbok och klimat, säger Anna Georgiadi, apotekare och farmacispecialist.

Undersökningen gjordes med hjälp av 4 200 intervjuer med personer i åldrarna 18-79 år i Sverige mellan 5 till 20 januari 2023.

Normaliseras från politiskt håll

Propagandistiska kampanjer har försökt att normalisera en försämrad levnadsstandard som dels nödvändig för att förändra klimatet, dels för att upprätthålla ett energiembargo mot Ryssland. Bland andra har den globalistiskt inriktade tankesmedjan World Economic Forum uppmanat människor att börja duscha kallt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!