Svenska bönder får allt mindre del av kakan

Den svenska bondens andel av konsumentens matbudget har aldrig varit lägre än i dag. Det är slutsatsen i rapporten "Matkronan - vem får konsumentens pengar?", där Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har undersökt hur konsumentens pengar fördelas mellan den svenska bonden, livsmedelsindustrin, matbutiken, staten (moms) och import.

publicerad 17 februari 2015
Så fördelas intäkterna vid matförsäljningen i Sverige.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den del som bonden far behålla har minskat med 35 procent sedan 1995. Under samma period har importens andel av matinköpen ökat med mer än 70 procent.

Samtidigt som bondens andel av den summa som konsumenten lägger på mat har minskat, har kostnaden för att bedriva jordbruk blivit allt högre. Priset för att producera livsmedel har ökat betydligt mer än både avräkningspriser och inflation, säger LRF:s förbunds­ordförande Helena Jonsson, i pressmeddelandet.

Ju mer förädlad en vara är, desto mindre andel går generellt till bonden eftersom det krävs fler led mellan gården och konsumenten, skriver LRF.

Läs rapporten i sin helhet här.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!