Svensk Handel: Hushållen förlorar på sedelbytet

publicerad 4 november 2013

Det kan bli en dyr affär för hushållen när Riksbanken byter ut våra gamla sedlar mot nya vid årsskiftet. Det menar Svensk Handels ordförande Christian W Jansson och vd Karin Johansson.

Riksbankens byte av sedlar kan stå hushållen dyrt. Foto: Riksbanken
Riksbankens byte av sedlar kan stå hushållen dyrt.
Foto: Riksbanken

I ett inlägg på SvD Brännpunkt förklarar näringslivsorganisationens toppar att sedelbytet innebär såväl påfrestningar på handeln som för konsumenterna och hushållen.

”För hushållen kan det bli en dyr affär eftersom varje tusenlapp som inte lämnas in innebär att pengarna tillfaller staten. Om Riksbanken vill lyckas med historiens största utbyte av sedlar och mynt krävs snabba åtgärder”, skriver man och undrar vart hushållen ska vända sig för att lämna in de gamla pengarna.

”Vart ska då hushållen vända sig med sina gamla pengar? Riksbanken har inga kontor. Många av de bankkontor som finns kvar är kontantfria eller tar ut avskräckande höga insättningsavgifter. För hushållen återstår alltså att betala med de gamla sedlarna när de handlar och gör sina vardagsinköp.”

Tidsplan för sedel- och myntbytet. Klicka för att se full storlek. Grafik: Riksbanken
Tidsplan för sedel- och myntbytet. Klicka för att se full storlek. Grafik: Riksbanken

För att lösa problemet med sedelutbytet har Svensk Handel satt upp en förslag. Ett av de konkreta förslagen är att Riksbanken ska tvinga bankerna att ta emot kontanter. Förslaget motiveras med att bankernas kunder, privatpersoner och företag, måste få lämna in utgående sedlar och mynt på samtliga bankkontor.

Enligt Svensk Handel hänger det på att Riksbanken och bankerna ska vara beredda på att ta sin del av ansvaret. Om så sker menar man att handeln kommer göra sitt yttersta för att hushållen ”på ett smidigt och enkelt sätt kommer kunna byta ut sina gamla pengar mot nya”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.