Rekordhög arbetslöshet i eurozonen

publicerad 31 maj 2013

Arbetslösheten för länderna som använder euron som valuta stiger ytterligare. Sammanlagt står 19,4 miljoner människor i eurozonen utan jobb.

100 000-tals irländare demonstrerade mot EU i februari i år. Foto: Flickr/William Murphy/CC BY-SA 2.0
100 000-tals irländare demonstrerade mot EU i februari i år. Foto: Flickr/William Murphy/CC BY-SA 2.0

När EUs statistikkontor Eurostat på fredagen presenterade de nya siffrorna för arbetslösheten inom eurozonen var det ingen munter läsning.

Arbetslösheten i euroländerna steg från mars till april månad med 0,1 procentenheter till 12,2 procent. Det betyder att arbetslösheten ökat med 95 000 personer, utöver de dryga 19,4 miljoner som redan står utan jobb.

Både Grekland och Spanien har över 25 procents arbetslöshet. Den lägsta arbetslösheten i eurozonen finns i Österrike och ligger på drygt 4,9 procent.

I ett försök att förbättra de offentliga finanserna har regeringarna i eurozonen tagit till drastiska nedskärningar och skattehöjningar.

Problemet är att de har gjort det i en tid då mycket av den privata sektorn inte har kunnat tillfredsställa behovet av aktivitet som kommer från staten. Detta till skillnad från USA, som har valt en mer gradvis strategi för att minska skulden, rapporterar AP.

Sett över alla EU-länder ligger arbetslösheten i snitt på 10,9 procent enligt Eurostats februarimätning. Det betyder att länder med euron som valuta har högre arbetslöshet än de utan.

Ungdomsarbetslösheten stiger även den. 24,4 procent av de under 25 år i eurozonen är arbetslösa, vilket motsvarar 3,6 miljoner personer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!