MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Regeringen skrotar utsläppsrätter värda miljarder

publicerad 23 februari 2020

Regeringen kasserar 11,7 miljoner utsläppsenheter, enligt vissa beräkningar värda flera miljarder, i stället för att sälja dem till andra länder. ”Svenska folkets klimatansträngningar skall inte vara förgäves.” Det tycker miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Sverige släpper ut en mindre mängd växthusgaser än den kvot som vi har tilldelats av EU. Men i stället för att sälja överskottet till andra länder och få in pengar till statskassan, har regeringen bestämt att utsläppsrätterna ska annulleras.

Kritiker menar, att det borde vara mer klimateffektivt att sälja överskottet och exempelvis satsa pengarna på grön teknikutveckling. Men Lövin menar, att det inte skulle vara bra för Sveriges ekonomi att andra länder gynnas av våra utsläppsminskningar, genom att vi säljer utsläppsrätterna.

Totalt handlar det om 11,7 miljoner utsläppsrätter som skall annulleras denna gång. Varje utsläppsrätt motsvarar ett ton koldioxid, vilket gör att annulleringen är större än utsläppen från Sveriges alla bilar och lätta lastbilar per år.

Utsläppsrätterna, som skall annulleras, är dels Sveriges överskott inom EU:s så kallade ansvarsfördelningsbeslut (ESD), dels krediter som har förvärvats under Kyotoprotokollet.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend