Klimatdebatten

Regeringen skrotar utsläppsrätter värda miljarder

Regeringen kasserar 11,7 miljoner utsläppsenheter, enligt vissa beräkningar värda flera miljarder, i stället för att sälja dem till andra länder. ”Svenska folkets klimatansträngningar skall inte vara förgäves.” Det tycker miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Sverige släpper ut en mindre mängd växthusgaser än den kvot som vi har tilldelats av EU. Men i stället för att sälja överskottet till andra länder och få in pengar till statskassan, har regeringen bestämt att utsläppsrätterna ska annulleras.
Kritiker menar, att det borde vara mer klimateffektivt att sälja överskottet och exempelvis satsa pengarna på grön teknikutveckling. Men Lövin menar, att det inte skulle vara bra för Sveriges ekonomi att andra länder gynnas av våra utsläppsminskningar, genom att vi säljer utsläppsrätterna.

Totalt handlar det om 11,7 miljoner utsläppsrätter som skall annulleras denna gång. Varje utsläppsrätt motsvarar ett ton koldioxid, vilket gör att annulleringen är större än utsläppen från Sveriges alla bilar och lätta lastbilar per år.

Utsläppsrätterna, som skall annulleras, är dels Sveriges överskott inom EU:s så kallade ansvarsfördelningsbeslut (ESD), dels krediter som har förvärvats under Kyotoprotokollet.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!