Ekonomi

Ny lag mot penningtvätt

Bättre kännedom om nya kunder, rutiner och riskbedömningar. Det är några av kraven som blir tydligare i den nya lagen mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

En viktig del i den nya penningtvättlagstiftningen är skyldigheten för olika verksamhetsutövare, exempelvis banker och finansiella institut, pantbanker, anordnare av speltjänster med flera att rapportera misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism till finanspolisen. Från den 1 augusti uppdateras lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism för att bli effektivare.

– En stor förändring är att den nya lagen blir tydligare när det gäller regler om kundkännedom. Olika verksamhetsutövare ska i större utsträckning ansvara för en bättre kännedom om sina kunder. I den nya lagen finns det nu ett uttalat förbud att ingå en affärsförbindelse utan tillräcklig kundkännedom. Även i de fall kundkännedom uppnås men där man misstänker penningtvätt eller finansiering av terrorism ska rapportering ske till finanspolisen, säger Angelica Wallmark vid finanspolisen.

Det införs även skärpta krav på att verksamhetsutövarna ska göra noggranna riskbedömningar både av sina kunder och för att säkerställa att de egna produkterna eller tjänsterna inte utnyttjas för penningtvätt eller terrorfinansiering.

– Det innebär i praktiken att bankerna nu måste ha en mer löpande kontroll av kunden under hela affärsrelationen, inte bara inledningsvis, säger Angelica Wallmark.

 

Källa: polisen.se

Mer information om den nya lagen i finanspolisens informationsblad

Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (regeringens webbplats)

Liknande artiklar

Islamistisk rappare ska uppträda på Bataclan i Par... Medine, en 37-åring öppet islamistisk rappare, ska uppträda på Bataclan – platsen där 89 personer dödades av islamister ...
Livstids fängelse för Rakhmat Akilov Idag kom domen efter terrorattacken på Drottninggatan den 7 april förra året. Polisen har lagt omfattande resurser på...
Almedalen får nytt terrorskydd Nu får Almedalen, i Visbys innerstad, rörliga stålpollare som ska hindra fordon från att köra in i folkmassor under poli...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!