Nu är Kina Europas största handelspartner

publicerad 17 februari 2021
- av Isac Boman
Ett fullastat kinesiskt fraktskepp.

Kina är det enda landet i världen som under den så kallade pandemin har ökat både sin export och import till Europa. Under 2020 har Kina passerat USA och är numera Europas allra största handelspartner.

Enligt data från den europeiska unionen importerade EU-länderna varor för över 383 miljarder euro i fjol – en ökning med 5,6 procent från 2019. Samtidigt ökade exporten till Kina med 2,2 procent och är nu uppe i 202,5 miljarder euro.

Samtidigt minskade handeln med USA – som tidigare varit EU:s viktigaste handelspartner. Importen från USA minskade med 13 procent under 2020 och exporten med åtta procent. Som resultat av detta sker numer mer EU-handel med Kina än med USA, skriver RT.


Annonser:


Den globala handeln har generellt minskat under pandemin och EU-området har sett en nästan tioprocentig minskning av såväl import som expert, men denna dipp bedöms vara temporär och redan på väg att återhämta sig.

Trots alla coronarestriktioner, förstärkta gränskontroller och försvagade ekonomier så bedöms handeln med Kina att fortsätta öka kraftigt framöver, bland annat efter att Bryssel och Peking tecknat avtal med målsättningen att ge varandra ökad tillgång till varandras interna marknader.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.