Nu är Kina Europas största handelspartner

publicerad 17 februari 2021
  Ett fullastat kinesiskt fraktskepp.

  Kina är det enda landet i världen som under den så kallade pandemin har ökat både sin export och import till Europa. Under 2020 har Kina passerat USA och är numera Europas allra största handelspartner.

  Enligt data från den europeiska unionen importerade EU-länderna varor för över 383 miljarder euro i fjol – en ökning med 5,6 procent från 2019. Samtidigt ökade exporten till Kina med 2,2 procent och är nu uppe i 202,5 miljarder euro.

  Samtidigt minskade handeln med USA – som tidigare varit EU:s viktigaste handelspartner. Importen från USA minskade med 13 procent under 2020 och exporten med åtta procent. Som resultat av detta sker numer mer EU-handel med Kina än med USA, skriver RT.
  Den globala handeln har generellt minskat under pandemin och EU-området har sett en nästan tioprocentig minskning av såväl import som expert, men denna dipp bedöms vara temporär och redan på väg att återhämta sig.

  Trots alla coronarestriktioner, förstärkta gränskontroller och försvagade ekonomier så bedöms handeln med Kina att fortsätta öka kraftigt framöver, bland annat efter att Bryssel och Peking tecknat avtal med målsättningen att ge varandra ökad tillgång till varandras interna marknader.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!