MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 23 februari 2020

Ekonomi

Nordea stänger av kund som har “fel värdegrund”

Delar du inte Nordeas politiska värdegrund eller deras syn på “alla människors lika värde” riskerar du att bli avstängd. Nyligen stängde företaget av en kund som enligt banken hade fel värderingar.

Det handlar om partiet Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som under torsdagen fick sitt bankkonto hos Nordea avstängt. Detta innebär att partiet nu står utanför alla de fyra stora etablerade bankerna (Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea).
Detta innebär bland annat att partiet inte kan använda tjänster som Swish och Plusgiro eller ta emot donationer.

Nedstängningen av bankkontona medför att vår nätbutik tillfälligt ligger nere och att möjligheten till stödprenumeration på Nordfront och vissa andra donationsmöjligheter såsom Swish och Plusgiro försvunnit”, skriver partiet via sin sajt Nordfront.

Nordea motiverar sitt beslut att stänga av NMR med att påstå att partiets värderingar inte överensstämmer med Nordeas.

– Jag kan inte gå in mer på ett enskilt fall, men vi har tydliga värderingar gällande mänskliga rättigheter och allas lika värde och vill inte samarbeta med kunder vars verksamhet motverkar dem, säger Nordeas presschef Petter Brunnberg till Expressen.

Vad som menas med “mänskliga rättigheter” och “allas lika värde” framgår inte i Expressens artikel. Nordea har sedan tidigare uppmärksammats för att tillåta diktaturen Eritreas regim att ha sex olika plusgirokonton genom landets ambassad i Sverige. Eritrea rankas ofta som en av världens mest auktoritära diktaturer och är även landet där den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad för sin rapportering om den eritreanska regimen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.
Tipsa oss!

Send this to a friend