MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 24 november 2017

Ekonomi

Nordea stänger av kund som har “fel värdegrund”

Delar du inte Nordeas politiska värdegrund eller deras syn på “alla människors lika värde” riskerar du att bli avstängd. Nyligen stängde företaget av en kund som enligt banken hade fel värderingar.

Det handlar om partiet Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som under torsdagen fick sitt bankkonto hos Nordea avstängt. Detta innebär att partiet nu står utanför alla de fyra stora etablerade bankerna (Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea).

Detta innebär bland annat att partiet inte kan använda tjänster som Swish och Plusgiro eller ta emot donationer.

Nedstängningen av bankkontona medför att vår nätbutik tillfälligt ligger nere och att möjligheten till stödprenumeration på Nordfront och vissa andra donationsmöjligheter såsom Swish och Plusgiro försvunnit”, skriver partiet via sin sajt Nordfront.

Nordea motiverar sitt beslut att stänga av NMR med att påstå att partiets värderingar inte överensstämmer med Nordeas.

– Jag kan inte gå in mer på ett enskilt fall, men vi har tydliga värderingar gällande mänskliga rättigheter och allas lika värde och vill inte samarbeta med kunder vars verksamhet motverkar dem, säger Nordeas presschef Petter Brunnberg till Expressen.

Vad som menas med “mänskliga rättigheter” och “allas lika värde” framgår inte i Expressens artikel. Nordea har sedan tidigare uppmärksammats för att tillåta diktaturen Eritreas regim att ha sex olika plusgirokonton genom landets ambassad i Sverige. Eritrea rankas ofta som en av världens mest auktoritära diktaturer och är även landet där den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad för sin rapportering om den eritreanska regimen.

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.
 • KRAFT DURCH PEPE

  Man kan säga att Bankernas ägare har näsa för affärer. Skrattar bäst som skrattar sist.

 • elfyma

  Finns ju ganska många uppstickarbanker som vill komma in på marknaden.
  De är mindre, men det är ju inte storleken som räknas.

 • begood

  Masspykosen har nått ända in i bankvärlden. Intressant att kunna rabbla den s k värdegrunden och alla människors lika värde.
  Finans och alla lika värde, vilken soppa!

 • MagnusH

  Sedan när kräver banker att man ska delas deras psykotiska värdegrund? Dessa bnaktjänstemän bör söka psykiatriska hjälp för sina problem.

 • Peter Jacobsson

  Förlåt, men var det någon som pekade på Nord Korea och sa att dom inte respekterade innevånarnas åsikter och att NK ströp yttrandefriheten? Man ska sopa framför sin egen dörr innan man sopar hos andra.

 • Martin

  Kan någon förklara hur Finansinspektionen kan ge tillstånd att bedriva bankverksamhet till parter som uppenbarligen stänger av organisationer och medborgare från att ha konton – men ändå exempelvis har rätt att ta avstängdas skattepengar när banken “måste” räddas (räddningsaktion/bailout) efter att banken fattat dåliga beslut..?

  • buscador

   FI är enbart ett transportkompani för “eliten”, där inget att hoppas på. De har inte gjort något åt den gigantiska stöldmaskin som kallas inflation.

 • buscador

  I vad ligger då allas lika värde? Har t.ex. Stalin lika värde som mother Therese inför världen?

  • Svensson

   Alla vägrar att avslöja hur just de tolkar och definierar begreppet “allas lika värde”, bara för att de inte vågar avslöja för sina medmänniskor, om de gör en korrekt tolkning eller inte.
   Min tolkning av begreppet “allas lika värde” är detsamma som “allas lika människovärde”, men vad det sedan innebär är en helt annan fråga.
   Kanske det betyder att alla ska ha rätt att anlita en stjärnadvokat, oavsett om man har råd med det eller inte.
   Kanske det betyder att oavsett var man än bor, så ska man ha rätt till den för dagen bästa vården om man blir sjuk eller behöver vård?
   Finns det någon annan, som till skillnad från Nordea, vågar avslöja sin tolkning av begreppet “allas lika värde”?

 • Pingback: Nordea stänger av kund som har “fel värdegrund” – Nya Dagbladet – Life, Death and all between()

 • xmaverickx

  De som inte vill eller vågar tänka själva hoppar på “The Bandwagon”, som tex just den om “alla människors lika värde”, och för att inte tala om den största och värsta av dem alla idag “Pride”-tåget.

 • samuelafugglas

  Dom stjäl min egendom och drar in sedlar och mynt, socialisterna. Endast ren byteshandel återstår. För företagare är det inte något större problem men de arma stackars medborgarna när dom skall betala i mattemplen, vad händer dem?

 • NotMe

  Svenskar är idioter, de förstår inte att allas lika värde är påhittat. Den med lite hjärna och egen tankeverksamhet inser snabbt att allas lika värde är rena tramset. Självklart är tex.inte is terrorister lika mycket värda som oss andra, detta är ju så uppenbart att den mest imbecilla idioten förstår detta men tydligen inte svenska folket. Det är ju också så att en majoritet av svenska befolkningen inte tycker att SD folk är lika mycket värda eftersom de ska mobbas ut i kylan, så snacka om hyckleri på hög nivå.

  Engelskans “dignity” dvs. värdighet är en annan sak, alla människor föds med samma värdighet men det är en helt annan sak.

  • Svensson

   Vad betyder, alla människor föds med samma värdighet, betyder det månne goddag yxskaft?

 • Gnällspiken

  Ja vad man blir less på begreppet “Allas lika värde”. Det stämmer för h-vete inte, Så uteliggaren som ligger utanför stadshuset har lika stor rätt till beskydd av säpo? Alla som jobbar har lika rätt till samma lön som sin högsta chef? Vems barn ska man rädda om man måste välja sitt eget framför någon annans? Det är en idiot som kommit på detta begrepp och det är idioter som följer det. Om man istället sa alla ska behandlas likvärdigt och ha samma förutsättningar så är det en helt annan sak///

 • pallwily

  Hur länge ska det tramsar om allas lika värde? Hög tid att slänga felöversättningen i soptunnan.

 • Svensson

  Gäller det alla former av rasism eller finns det ett eller flera undantag, för vissa speciella etniska grupper och eller raster?

 • Johan Retsler

  Sådana som Nille Myberg liksom Nordea nedvärderar vissa människor till att vara “vidriga och stå lågt” (som apor eller något). PK är alltså människofientligt. Nordea verkar kunna gå hur långt som helst i att kränka mänskliga rättigheter till att låta oliktänkande svälta. Nordea ett i raden av företag som borde göra avbön eller bojkottas.

  • Nille Myber

   Det är ju rasister som inte vill andra ska ha några rättigheter än sig själva 🙂
   Det är ju just rasister som är människofientliga med sin rasism.
   Hur i hell tänker ni? Om ni inte var efterblivna skulle ni fatta det själva och inte blivit rasister.
   VARFÖR blir man rasist överhuvudtaget?

 • Johan Retsler

  Rasism kan diskuteras vad det är. Jag är en typ och nöjd med mig själv.

Tipsa oss!