Nordea hjälper Eritrea driva in olaglig skatt

Den statligt delägda storbanken Nordea anklagas för att hjälpa Eritrea att driva in en olaglig skatt genom den eritreanska ambassaden i Stockholm, avslöjar nyhetsbyrån TT.

publicerad 18 september 2013

Källor berättar för TT att Nordea låtit Eritreas ambassad i Stockholm ha sex Plusgirokonton på banken. De ska ha använts under många år och åtminstone så sent som i våras.

Nordea har inte velat kommentera uppgifterna mer än att man ”agerar i enlighet med de sanktionskrav som finns från FN och EU”.

”Vi kan och får inte kommentera vilka eventuella kunder vi har. Vi efterlever de lagar och regler som följer av EU-direktiv på området och agerar i enlighet med de sanktionskrav som finns från FN och EU”, skriver Erik Durhan, bankens presschef, till TT.

Den tvåprocentiga inkomstskatten har FN bedömt som olaglig och det ska finnas bevis på att den eritreanska ambassaden i Stockholm är med och samlar in pengarna åt Eritrea och den styrande regimen. Någonting som möjliggörs genom att Nordea upplåter Plusgirokonton åt ambassaden.

Den afrikanska diktaturen Eritrea har kopplingar till såväl olaglig vapenhandel. FN:s säkerhetsråd anklagade i juli i år landets regim för att vara ett hot mot världsfreden.

 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.