Matpriserna ökade i juli

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 9 augusti 2023
- av Sofie Persson
Coops priser har ökat mest bland vanliga butiker.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under juli har matpriserna ökat med 0,2 procent på 20 procent varor efter att priserna legat stabilt i ett par månader. Chokladdryck och frysta grönsaker är de varor som höjts mest.

Matpriserna har tillsammans med övriga varor inom daglig handel ökat markant i takt med stigande inflation. I februari i år ökade priserna i Sverige rekordartat jämfört med tidigare år. Sedan januari 2022 har priserna ökat med 21,6 procent.

Under våren meddelade först matvarukedjan Lidl att man skulle sänka priserna på ett antal varor vilket andra matvarujättar, som exempelvis Ica, tog efter. Priserna sänktes därefter något, men låg fortfarande på väldigt höga nivåer. Under maj och juni har priserna varit stabila.

Nu har matpriserna ökat igen, enligt en sammanställning av sajten Matpriskollen och under juli har de ökat med 0,2 procent. Priserna är kontrollerade på 43 000 olika varor i de stora matvarukedjorna och av dem har cirka 20 procent höjts.

Coop är den butik som ökat sina priser mest och de har ökat med ungefär en procent. Ulf Mazur, vd och grundare för Matpriskollen, menar att det kan innebära att resten av butikerna kommer öka i samma takt.

Vi kan förvänta oss att andra också kommer att behöva höja priserna när vi ser en aktör som behöver höja såhär mycket, säger han till SVT.

Varor som ökat mest är chokladdrycker, frysta grönsaker, frukt och falukorv. Även choklad och färska grönsaker ligger på topplistan bland höjningar.

Matpriskollen spår även att exempelvis olivolja kommer att öka mer i pris då torka i Spanien lett till att skördarna halverats. Det kan även komma att bli fler ökningar, särskilt på grönsaker då det kan ske obalanser på marknaden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!