Litet städföretag stäms av spritjätten Absolut

publicerad 23 april 2015

Städfirman Absolut Rent AB stäms nu av The Absolut Company, som tillverkar den svenska vodkan Absolut Vodka. Anledningen? Städfirman har ordet ”Absolut” i namnet.

Sedan 1987 har städfirman Absolut Rent bedrivit sin verksamhet i Huddinge utanför Stockholm. Men för ett år sedan uppmanades städfirman att byta namn av The Absolut Company, som ägs av den franska spritjätten Pernod Ricard.

Eftersom Absolut Rent riskerar att tappa kunder vid ett namnbyte har man avslagit kompensationen på 50 000 kronor från The Absolut Company, vilket man skulle fått om man bytte namn.

Jag önskar att de kunde förstå att vi är ett småföretag och inget hot. Det finns hundratals företag med ordet ”absolut” i företagsnamnet. Jag förstår inte varför de går efter oss. Jag tror inte någon skulle blanda ihop våra varumärken. Dessutom har vi haft namnet i över 25 år utan att de har reagerat, säger Hans Dahlborn, som driver Absolut Rent, till småföretagarnas tidning Driva Eget.

The Absolut Company anser sig ha rätt till namnet och tänker nu ta strid i rätten mot Absolut Rent. Förlorar städfirman kommer man bli tvungna att betala skadestånd och stå för hela rättegångskostnaden, vilket man inte tror sig ha råd med.

Till tidningen Driva Eget säger The Absolut Company att man inte kommenterar pågående rättsfall.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.