Läkemedelsjättar i mutskandaler i Kina

Fyra högt uppsatta chefer hos det brittiska läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline (GSK) fälldes förra månaden i Kina för ekonomiska brott. Men GSK är inte ensamma. Även franska Sanofi utreds av kinesiska åklagare, misstänkta för att ha mutat läkare.

publicerad 17 augusti 2013

Cheferna vid GSK blev anhållna av kinesisk polis i slutet av juli sedan det framkommit att man manipulerat rese- och möteskostnader och utnyttjat sexuella tjänster till ett värde av 3,3 miljarder kronor, rapporterar Financial Post.

GSK ska även ha mutat läkare för att få dem att sälja mer mediciner från företaget, skriver AP. Det framkommer även att anställda vid franska Sanofi mutat läkare i Kina – av samma anledning som GSK.

Den kinesiska tidningen Century Business Herald har pratat med en anonym visselblåsare som uppger att sammanlagt 503 läkare tagit emot mutor från företaget till ett värde av knappt 1,7 miljoner kronor.

Nationalkommissionen i Kina (NDRC) utreder redan 60 utländska och lokala läkemedelsaktörer för priskarteller. Det vill säga att företagen kommit överens med varandra om att genomföra prishöjningar. Enligt AP utreds även bolag i mjölkpulver- och bilbranschen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.