Kina köper 5 procent av Ukrainas yta

Nu börjar uppköpen efter att förbud mot att utländska intressen får köpa mark hävts. Kina och Ukraina har kommit överens om ett avtal som innefattar att Kina köper en tjugondel av Ukrainas landyta för att bedriva jordbruk.

publicerad 24 september 2013
Totalt tre miljoner hektar av Ukraina kommer att stå i Kinas ägo

Kina kommer under en 50-årsperiod att kontrollera Ukrainsk mark och där införa modern jordbruksteknik och förbättrad bevattning av åkermarken. Kina kan investera uppemot 2,6 miljarder dollar i projektet, motsvarande 17 miljarder kronor, skriver International Business Times.

En tiondel av jordbruksmarken
Avtalet har skrivits mellan kinesiska Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) och det ukrainska företaget KSG Agro. Ungefär 100 000 hektar kommer Kina att kontrollera under de första året för att sedan öka till tre miljoner hektar, vilket motsvarar fem procent av Ukrainas landyta och nio procent av jordbruket.

Ytan som Kina kommer att ha i Ukraina motsvarar Belgiens yta. Den kinesiska export- och importbanken kommer även att förse Ukraina med ett lån vars värde uppgår till omkring tre miljarder dollar. Byggandet av en motorväg i Ukraina kommer även Kina att bekosta, enligt avtalet.

Fattiga länder köps upp
Ifjol slopade Ukraina ett förbud som förbjöd utländska företag från att äga ukrainsk landyta. Kina har sedan tidigare gjort liknande affärer i sydamerikanska och afrikanska länder.

Det beräknas att mellan 0,70 och 1,75 procent av världens jordbruksmark köps upp från fattiga länder till nationer med växande befolkningar, bland annat Egypten, Kina, Sydkorea och Förenade Arabemiraten, enligt nyhetsbyrån UPI.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.