Holländsk storbank i Libor-uppgörelse

publicerad 30 oktober 2013

Rabobank har gjort upp med myndigheter i USA, Storbritannien, Japan och Nederländerna. Banken tvingas betala 774 miljoner euro, motsvarande 6,8 miljarder kronor, för att ha riggat interbank-räntorna Libor och Euribor.

I ett uttalande på tisdagen sade Rabobank att ett tiotal anställda var inblandade ”i det olämpliga uppträdandet”. Bankens vd Piet Moerland ska även avgå med omedelbar verkan. Han kommer att ersättas av Rinus Minderhoud, ledamot i Rabobanks förvaltningsråd, skriver Financial Times.

2012 fick de engelska banken Barclays betala tre miljarder kronor för att ha manipulerat nivån på den internationella referensräntan Libor. Tillsynsmyndigheter har sedan dess legat på hårdare för att minska den utbredda manipulationen bland räntorna för lånen bankerna tar mellan varandra.

Den schweiziska banken UBS fick i december förra året böta 1,4 miljarder schweiziska franc, motsvarande 10 miljarder kronor, för sin roll i Liborgate.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.