Företagslån utan säkerhet

publicerad 14 maj 2021
företagslån

Alla som driver företag vet att företaget ibland kan behöva en injektion av kapital. Du kanske behöver pengar till en investering eller för att kunna expandera. Denna injektion av pengar kan komma från olika håll. Du kanske själv kan skjuta till pengar eller du kanske kan få pengar från investerare. Vanligaste sättet för ett företag att skaffa kapital är dock genom ett företagslån.

Företagslån
Det är sällan enkelt för företag att få låna pengar. De enda företagen som har lätt att få lån är väletablerade företag och dessa företag har oftast inte samma behov av att låna pengar som nyare företag. Nyetablerade företag har sällan inventarier de kan använda som säkerhet för lån. De lån som står till buds för dessa företag är därför företagslån utan krav på säkerhet.

Det är oftast inte storbankerna som erbjuder lån utan säkerhet. Det är i regel mindre nischbanker som satsat på denna typ av lån. Tidigare har det varit svårt att hitta dessa långivare men tack vare internet är de idag enkla att hitta. Dessa lån kan vara lite dyrare än lån med säkerhet men behöver du snabbt pengar till ditt företag är de utmärkta.

Framåtblickande eller bakåtblickande
Traditionella långivare blickar bakåt när de överväger att låna ut pengar till ett företag. De vill titta på årsredovisningar från flera år tillbaka för att få en bild av företagets lönsamhet. Banker vill inte ta risker och är ditt företag nystartat kommer du därför troligen inte beviljas ett företagslån av dem. Behöver du låna finns det istället helt andra aktörer.

Nischbanker som specialiserat sig på företagslån till nyetablerade företag granskar företag på ett delvis annorlunda sätt. De blickar framåt stället för bakåt. Dessa långivare vill också titta på din årsredovisning. De är dock mer intresserade av din affärsplan. För att få ett företagslån utan säkerhet måste du övertyga långivaren om att ditt företag snabbt kommer att växa och bli lönsamt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.