Fler butiker säger upp hyresavtal

publicerad 13 april 2023
- av Sofie Persson
Elgiganten uppger att man tittar på andra lägen för fysiska butiker på grund av hyreshöjningarna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Flera butiker är i färd med att säga upp sina hyresavtal på grund av höjda hyror. Svensk Handel uppger att man under mars hjälpt till med 53 procent fler uppsägningar av hyreskontrakt jämfört med förra året.

Under januari steg butikshyrorna i snitt med 10,9 procent i takt med den stigande inflationen. Värst drabbade är beklädnadshandeln där butikerna uppger att man betalar 19 procent av sin omsättning i hyra. Svensk Handel spår att två tredjedelar av kläd- och skobutiker ligger i riskzonen för att gå omkull, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu har de skenande hyreshöjningarna fått flera butikskedjor att säga upp sina avtal, rapporterar skattefinansierade SVT. Svensk Handel uppger att man under mars assisterat i 53 procent fler uppsägningar av hyreskontrakt jämfört med förra året.

Det vi ser är ett hyresgästuppror i sin linda och om inte fastighetsägarna vill föra en konstruktiv dialog så tror jag att vi kommer att få se ett fullskaligt uppror, säger Martin Kits, näringspolitisk chef på Svensk handel.

Samtidigt menar fastighetsägarna att höjningen är befogad, och rent av låg eftersom man hävdar att deras kostnader gått upp omkring 25 procent.

Elgiganten uppger att man i nuläget tittar på andra lägen för fysiska butiker och H&M säger att man strävar efter lösningar. Stadium har beslutat sig för att säga upp samtliga avtal när de förfaller och Intersport menat att man kan komma att göra detsamma om man inte lyckas hitta en lösning med sina hyresvärdar.

Även höjningar av hyresrätter har stigit rekordartat i år och hittills höjts med 4,12 procent, en siffra som fortfarande kan stiga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!