Två tredjedelar av kläd- och skohandeln kan slås ut av ökad hyra

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 17 mars 2023
- av Sofie Persson
Gallerian i Stockholm.

Hyrorna för kläd- och skobutiker tar allt större del av marginalerna och höjdes med nästan 11 procent sammantaget under januari 2023.

Svensk Handel spår nu att två tredjedelar av kläd- och skohandeln kan ligga i riskzonen för att gå omkull.

Rapporten från Svensk Handel bygger på hyresdata från 2021 och även en tidigare hyresundersökning inom kläd- och skohandeln. Sedan dess har konsumentprisindex ökat med 2,8 procent under 2022 och fram till januari 2023 med ytterligare 10,9 procent.

Det är alarmerande siffror som framkommer. Hyrornas andel av omsättningen fortsätter att öka. Enbart inom kläd- och skohandeln ligger 3100 butiker i riskzonen för att gå i konkurs eller försättas i rekonstruktion, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Hyran får stå för en stor del av marginalen, vilket i sin tur leder till att omsättningen fortsätter att försämras. Värst är det för beklädnadshandeln där butikerna uppger att man betalar 19 procent av sin omsättning i hyra. Hos hem- och fritidshandeln ligger siffran på omkring 10 procent.

Detta är förstås särskilt allvarligt i en tid när handeln redan pressas av en kraftigt minskad efterfrågan, en svag valuta och andra stora kostnadsökningar, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert med fokus på hyresfrågor.

Allra värst är det i stadskärnorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även köpcentrum generellt kostar också mer i hyra på grund av höga besöksflöden.

 


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.