EU vill lista kärnkraft som hållbar energi

publicerad 4 januari 2022
- av Sofie Persson
Frankrikes president Emmanuel Macron, kärnkraftverk i Civaux, Frankrike.

EU-kommissionen vill lista kärnkraft och naturgas som hållbar energi, vilket också gör att det blir enklare att investera i dessa. Beslutet ses i första hand som en ”övergångslösning”.

EU:s gröna taxonomi är ett verktyg man använder sig av för att bedöma om investeringar är miljö- och klimatvänliga. Taxonomin innebär inte något förbud mot att investera i olika energikällor, men däremot kan det bli lättare att få kapital till investeringar samt också bättre villkor om ett energislag klassas som hållbart.

EU-kommissionen vill nu lista kärnkraft och naturgas som hållbar energi enligt den gröna taxonomin, enligt läckta uppgifter till Financial Times. Däremot kommer det i första hand att ses som en övergångslösning i ett skifte från ”fossila bränslen” till andra energikällor.


Annonser:


Kärnkraft ska nu få tjugo år i taxonomin med statusen hållbar investering enligt ett förslag, med krav på att det måste finnas en säker förvaring av avfallet. Naturgas får 10 år med kraven att det inte får släppa ut koldioxid över en viss nivå och att de investeringar som godkänns enbart ska vara för att ersätta andra fossila bränslen.

Beslutet har skjutits upp ett flertal gånger, vilket troligtvis beror på att länderna är oense i frågan. Frankrike leder en grupp länder som är för att kärnkraft ska klassas som hållbar, samtidigt är Tyskland och andra länder emot. Sverige har inte tagit ställning i frågan än.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.