EU tecknar nytt jätteavtal med Pfizer

Publicerad 10 maj 2021
  nya avtal med pfizer
  Ursula von der Leyen.
  EU fortsätter att öppna plånboken och har nu gjort klart med ytterligare 900 miljoner doser av Pfizer/BioNTechs covidvaccin. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelar samtidigt att man ännu inte har handlat klart och uttrycker nu förhoppningar om att även barn ska kunna injiceras samt och att man därtill siktar på att EU-medborgarna ska få extra sprutor än de tidigare två det talats om. Totalt har man nu beställt 2,6 miljarder doser covidvaccin från olika företag, mer än 5 per invånare i hela unionen. Den höga siffran förklaras bland annat med att EU hjälper till att exportera vaccinet till olika länder och att man även uttrycker förhoppningar om att barn ska kunna få sprutorna, samt att man vill kunna ge fler doser än de tidigare två per person det talats om. – Vi kommer titta på andra avtal, exempelvis de protein-baserade teknologierna. Det viktiga är att hålla våra möjligheter öppna, sade Ursula von der Leyen under ett sammanträde i Portugal under lördagen. Priset man betalat är inte tillkännagjort, men tidigare har uppskattningar från insiders vittnar om att det rört sig om 35 miljarder euro för de 1,8 miljarder doser man förhandlat om. Doserna uppges vara tänkta att användas fram till 2023. Ursula von der Leyen betonar även i ett eget utspel på Twitter att man inte har shoppat klart och att medborgarna kan förvänta sig att man kommer att skriva ytterligare avtal. Pfizer/BioNtech har redan sagt att de ska täcka upp för Astra Zenecas försenade doser. För ett par veckor sedan meddelade EU-kommissionen att man kommer inleda en rättsprocess mot Astra Zeneca på grund av förseningen.   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!