EU vill köpa in 1,8 miljarder vaccindoser – kan säkra mångmiljardvinster för läkemedelsindustrin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 16 april 2021
- av Markus Andersson
att godkänna
EU vill köpa in 1,8 miljarder vaccindoser från Pfizer.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU vill nu inhandla ytterligare 1,8 miljarder vaccindoser endast från Pfizer/Biontech under de kommande två åren. Det motsvarar ungefär fyra vaccinsprutor för varje medborgare i hela unionen.

EU-länderna har ungefär 450 miljoner invånare tillsammans. Nu vill unionens ledare bara från Pfizer köpa in ytterligare 1,8 miljarder vaccindoser för att ”säkra vaccintillgången” för nya påstådda virusvarianter som man hävdar ska få spridning de kommande åren.

Enligt tyska Die Welt är EU-kommissionen ”nära” att teckna ett mångmiljardkontrakt med en vaccintillverkare som pekas ut som Pfizer-Biontech och att medlemsländerna har godkänt att förhandlingarna inleds.

Exakt hur mycket pengar detta kommer att kosta de europeiska skattebetalarna är för närvarande oklart. Enligt den bulgariske premiärministern Boyko Borissov så förhandlar man just nu fram ett kontrakt där man betalar 19,5 euro för varje vaccindos från Pfizer.

Noterbart är att läkemedelsjätten har höjt priserna kraftigt och att de på kort tid gått från 12 euro till 15,5 euro och nu är uppe på nästan 20 euro per dos – över 210 kronor. Om samtliga 1,8 miljarder vaccindoser köps in för 19,5 euro innebär detta att EU och därmed skattebetalarna betalar över 35 miljarder euro till Pfizer.

– Priserna går upp snabbt, konstaterar den bulgariske premiärministern och menar vidare att slutsumman kommer att landa på minst 18 miljarder euro, men att summan bara gäller om inte mer än hälften av vaccindoserna köps in. Annars blir det betydligt dyrare.

Pfizers vaccin har också kopplats ihop med en stor mängd dödsfall i Sverige. Nyligen ansökte läkemedelsjätten också om tillåtelse att få använda sitt hårt kritiserade vaccin även på minderåriga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!