Ericsson köper amerikansk molntjänst för 63 miljarder kronor

publicerad 21 juli 2022
- av Markus Andersson
Börje Ekholm, vd för Ericsson, på det ultraglobalistiska World Economic Forum 2018.

Svenska telekomföretaget Ericsson köper det amerikanska molntjänstföretaget Vonage i en affär värd 63 miljarder kronor. Köpet blir därmed Ericssons hittills största förvärv och ett av de dyraste i svensk industrihistoria.

På torsdagen stod det klart att Ericsson förvärvar amerikanska Vonage.

– Det handlar om att utveckla Ericsson på 5–10 års sikt. Vi har chansen att skapa och leda en ny marknad; att ompositionera oss som bolag. Dessutom gynnas vår kärnaffär när operatörerna behöver bygga ut sina nät, säger vd Börje Ekholm till DN.

Vonage jobbar med molntjänster och genom en global plattform utvecklar man sms-, video och rösttjänster för konsumenter och företag. Företaget har 2200 anställda och en omsättning på cirka 14 miljarder.

Enligt Ericsson skall intresset för affären ligga i nyttjande av företagets 5G-teknik. Tekniken har fått hård kritik av läkare och forskare som varnar för stora hälsorisker. 5G skall bland annat användas för att koppla upp industrier.

Affären skall också ge Ericsson ett nytt affärsben sedan Kina-marknaden fick sig en knäck när värsta konkurrenten Huawei svartlistades i Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!