Enorma spökstäder växer fram i Kina

Kinas enorma investeringar inom infrastrukturen straffar sig när tillväxten avtar. Antalet obebodda lägenheter över hela Kina är nu uppe i 64 miljoner och antalet spökstäder ökar.

publicerad 26 juni 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ekonomiska experter fruktar att explosionen av tomma “spökstäder” kommer leda till att bostadsbubblan spricker. Efter att regeringen förändrade sin politik för 15 år sen och tillät folk att köpa sina egna bostäder har befolkningen fått det svårare att hitta bostäder, trots att de nya “spökstäderna” växt.

Enorma spökstäder växer fram i tillväxtens Kina, tomma pga den höga bokostnaden.
Enorma spökstäder växer fram i tillväxtens Kina, tomma på grund av den höga bokostnaden.

6

Lägenheterna som byggs i spökstäderna är ofta dyra och exklusiva, någonting som skrämmer bort många kineser.  I de större städerna kan det handla om övervärderingar på uppemot 70 procent, skriver Daily Mail.

— Vi har talat en hel del om spökstäderna i Irland och Spanien, men Kina är Irland och Spanien på steroider, säger fondförvaltaren Kevin Doran till BBC.

Priserna på fastigheterna i spökstäderna har gjort att befolkningen fått det svårt att hitta billiga boenden. Innan finanskrisen 2008 gav Kina beslut om att bygga flera nya städer. När finanskrisen kom valde man att bygga klart städerna trots att efterfrågan på exklusivare fastigheter minskade radikalt.

I takt med att fler arbetare i Kina flyttar in till tätorten drabbas landsbygden. I början av 2012 visade siffror, för första gången i historien, att mer än hälften av Kinas befolkning bor i tätorter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!