Coronaviruset påverkar lyxhandeln

Coronavirusets spridning

publicerad 6 februari 2020
- av Isac Boman

Turist- och handelsorganisationer i Danmark menar att frånfallet av inresande från Kina redan nu har en märkbar påverkan på framförallt lyxhandeln.

Årligen övernattar 183 000 kinesiska turister bara i Köpenhamn, och deras betydelse för lyxhandeln är stor i Köpenhamn, rapporterar danska Berlingske.

Shopping är viktigt för kineserna, och de spenderar gärna mycket pengar på det. De behöver varken bo eller äta dyrt, men i gengäld använder de mycket pengar på att shoppa. Det kan löna sig att köpa dyra väskor eller skor i Köpenhamn eftersom kineserna får varorna utan moms och tull, säger Flemming Bruhn som är direktör för Visit Denmark.


Annonser:


Under 2018 var den genomsnittliga korttransaktionen för kineser i danska butiker 2464 danska kronor – sex gånger så mycket som en genomsnittlig norsk turist spenderar per transaktion. Särskilt märkesvaror, klockor och smycken är populära hos kinesiska turister. Det är således en köpstark turistgrupp som redan nu påverkar handeln i Danmark.

Det är nästan omöjligt att komma ut från Kina och resa till andra länder. Om situationen är över inom de närmsta två månaderna kan vi fortfarande ha en okej turistsäsong. Men det är klart att om situationen håller i sig till försommaren när de flesta turisterna kommer så kan det bli förargligt, säger Bruhn.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.