Bankerna skapar betalkort för småbarn

publicerad 17 december 2012

Rättigheten att handla med kontanter måste ersättas med substitut även för de allra minsta. Nästa steg blir att ge småbarn bankkort. Detta diskuteras nu hos de svenska bankerna.

Idag kan barn från 13 år skaffa ett betalkort i de flesta banker med föräldrarnas tillåtelse. SEB har tittat på om det går att ta fram ett kort till ännu yngre barn. Handelsbanken kan också tänka sig att ändra reglerna så att barn som är ”mogna för det” kan skaffa bankkort.

– Vi tittar på det och kan tänka oss att ändra reglerna så att barn under 10 år kan få bankkort, om de är mogna för det, säger Carl Renström, kortansvarig på Handelsbanken.

I Swedbank kan barn oavsett ålder redan idag få bankkort om föräldrarna ber om det.

Det kanske kan låta som att det är bra med större valfrihet. Kritiker menar dock att vår valfrihet kring pengahanteringen istället kommer att inskränkas. Att införa bankkort för småbarn blir nödvändigt för de krafter som har för avsikt att helt avskaffa möjligheten att handla med kontanter i vårt samhälle. Till dessa hör bland andra Finansförbundet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.