Ekonomi

Amazon köper upp matvarukedja

Amazon har köpt den amerikanska matvarukedjan Whole Foods för 120 miljarder kronor. Detta innebär att ett av världens främsta it-företag nu kontrollerar vad många amerikanare stoppar i sig.

Uppköpet av Whole Foods kostar Amazon 13,7 miljarder dollar, motsvarande nästan 120 miljarder kronor. Whole Foods, som grundades i Texas 1980, har sammanlagt 466 matvarubutiker, varav 444 i USA, och nästan 100 000 anställda, rapporterar CBS News.

I sin marknadsföring har Whole Foods ofta satsat på att framstå som ett mer ekologiskt alternativ jämfört med andra matvarubutiker. Men företaget har kritiserats för sin hållning till genetiskt modifierade organismer, som flera av deras produkter innehåller. Nya Dagbladet rapporterade 2013 om att Whole Foods uppmanade sina anställda att ljuga för kunderna huruvida en produkt innehöll GMO eller inte.

Att e-handelskedjan Amazon köper en matvarukedja som Whole Foods är det senaste exemplet på hur företag i it-branschen expanderar in i andra områden, likt Google med deras uppköp av robotföretaget Boston Dynamics eller Microsofts satsning på självkörande bilar.

Liknande artiklar

Jeff Bezos går om Bill Gates – nu rikast i världen... Amazongrundaren och rymdentreprenören Jeff Bezos är nu världens rikaste person. Bezos petar därför ner Bill Gates till a...
Amazon kan tvingas böta för frätande syra Näthandeln Amazon väntas bötfällas för att ha transporterat en läckande flaska med svavelsyra som skadade flera anställd...
Mein Kampf populär som e-bok Adolf Hitlers bok Mein Kampf är en av internethandelsplatsen Amazons mest sålda böcker på sistone, rapporterar internati...

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!