Amazon köper upp matvarukedja

publicerad 19 juni 2017

Amazon har köpt den amerikanska matvarukedjan Whole Foods för 120 miljarder kronor. Detta innebär att ett av världens främsta it-företag nu kontrollerar vad många amerikanare stoppar i sig.

Uppköpet av Whole Foods kostar Amazon 13,7 miljarder dollar, motsvarande nästan 120 miljarder kronor. Whole Foods, som grundades i Texas 1980, har sammanlagt 466 matvarubutiker, varav 444 i USA, och nästan 100 000 anställda, rapporterar CBS News.

I sin marknadsföring har Whole Foods ofta satsat på att framstå som ett mer ekologiskt alternativ jämfört med andra matvarubutiker. Men företaget har kritiserats för sin hållning till genetiskt modifierade organismer, som flera av deras produkter innehåller. Nya Dagbladet rapporterade 2013 om att Whole Foods uppmanade sina anställda att ljuga för kunderna huruvida en produkt innehöll GMO eller inte.

Att e-handelskedjan Amazon köper en matvarukedja som Whole Foods är det senaste exemplet på hur företag i it-branschen expanderar in i andra områden, likt Google med deras uppköp av robotföretaget Boston Dynamics eller Microsofts satsning på självkörande bilar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.