Nevs i samarbete med Microsoft

publicerad 7 juni 2017
Nevs fabrik i Trollhättan

Elbilstillverkaren National Electric Vehicle Sweden, mer kända som Nevs, ska inleda ett samarbetsavtal med it-jätten Microsoft om uppkoppling av bilar och artificiell intelligens.

Beskedet kom på onsdagsmorgonen vid teknikmässan CES Asia i Shanghai. Nevs, som förvärvade Saab Automobiles konkursbo 2012, ska samarbeta med Microsoft om utveckling av bland annat uppkoppling, molntjänster och artificiell intelligens, skriver Göteborgs-Posten.

– Microsoft, med deras stora kunnande och breda erfarenhet av digitala tjänster, kommer att ha en viktig roll i Nevs övergång från att vara en elbilstillverkare till att bli ett företag som erbjuder mobilitetslösningar. Vi ser fram emot ett djupare samarbete inom områden som uppkoppling av bilar, molntjänster och artificiell intelligens för att skapa nya möjligheter för framtidens fordonsindustri, säger Mattias Bergman, vd på Nevs i ett pressmeddelande.

Nevs presenterade också sin nya konceptbil Inmotion vid teknikmässan i Shanghai. Enligt P4 Väst kan den bilen komma att bli helt eller delvis självkörande.

I och med samarbetet med Nevs följer Microsoft i sina it-konkurrenters fotsteg när det kommer till bilkörning och utveckling. Google har sedan tidigare producerat självkörande bilar och enligt rykten kan Apple komma att presentera en egen bil inom kort.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.