6000 pendlare kommer inte till sina jobb i Norge

Coronarepressionen

publicerad 17 februari 2021
- av Isac Boman
Vy över Tromsö.

På grund av den stängda gränsen till Norge tvingas nu omkring 6000 svenska pendlare att stanna hemma från sina arbeten, något som försitter dem i ekonomisk knipa och gör det svårt att betala räkningar, lån och mat.

– Räkningarna slutar ju inte komma för det oavsett om man blir utan jobb. Med tanke på att man inte kan permitteras så då står vi ju utanför allting liksom. Det blir typ ett moment 22 eller vad man ska säga, man står helt utanför alla rättssystem känns det som, säger han till statliga SR.

Perman har jobbat i norska Sarpsborg i sju år som inredningsmontör – ett yrke som inte räknas som samhällskritiskt och han får därför heller inte ta sig till sin arbetsplats från den svenska sidan av gränsen. Han berättar också att han kontaktat den norska statsministerns sekreterare för att förklara hur hans situation är ohållbar.

– Det är många både samtal och mejl från förtvivlade personer som är gränspendlare som nu sedan den 29 januari inte kommer in i Norge för de har inte jobb som betraktas som samhällsviktiga funktioner, säger Strömstads socialdemokratiske kommunalråd Kent Hansson.

Han menar vidare att han misstänker att den norska gränsen inte bara hålls stängd på grund av att man vill begränsa smittspridningen utan också för att stoppa handelsläckaget, där många norrmän tidigare valt att åka till Sverige och Strömstad för att handla till betydligt lägre priser än i Norge.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!