En medial hetskampanj drog igång mot Sveriges arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M). Anledningen till drevet sägs vara hennes roll inom frikyrkan Livets Ord och hennes “kontroversiella” syn på abort. Det menar Patrik Johnsson i sin debattartikel.
Att en person har en viss syn på vad ett mänskligt liv är värt ska inte rendera i att bli bespottad och hånad av en enad mediekår. Hon var med i Ja till livet, en förening som har till syfte att värna om mänskligt liv och har en avvikande åsikt om aborter om man jämför med tyckareliten i mellanmjölkens förlovade land.
Att Elisabeth Svantesson är emot aborter bör inte vara något otroligt märkvärdigt, snarare tvärtom. Att kalla aborter för mord är att ta i, men det handlar om att ta ett litet barns liv. Att vara “pro-life” är nuförtiden någonting som ses som anti-feministiskt och betyder att man per automatik är en person som vill inskränka kvinnors rättigheter. De oönskade barnens rättigheter i frågan glöms dock lätt bort.
De som gått längst i kritiken är utan tvekan Aftonbladet. På deras vänster-liberala ledarsida haglar anklagelserna mot Svantesson som de gjorde för snart två år sen mot Socialdemokraterna dåvarande partiledare Håkan Juholt. Målet med den hetskampanjen var att med alla medel hindra Juholt från att bli Sveriges nästa statsminister.
Håkan Juholt beskrev det själv väldigt väl i en intervju med Oskarshamns-Tidningen Barometern om vad det var som egentligen låg bakom att han blev avpolletterad.
– Det är klart att det inte handlade om mina felsägningar och misstag. Jag utmanade starka krafter, som jag inte riktigt hade en aning om. … Jag hade ingen aning om vilka krafter jag utmanade när jag började tala om andra saker än de som satts upp på dagordningen, sade Juholt, som bland annat var EU-motståndare och var beredd att sälja sig dyrt till mörkerkrafterna.
Efter Aftonbladets lyckade avpollettering av Juholt har man Elisabeth Svantesson på kornet. Hon har hamnat mitt i korselden av anklagelser som handlar om allt från att hon vill inskränka kvinnors rättigheter till att hon är en antisemit. När Svantessons nuvarande församling Kristet center bjöd in pastorn Thomas Muthee rasade Svenska Kommittén mot Antisemitism (SKMA). Det handlade om att Muthee – i en predikan för över fem år sedan – sagt att “israeliterna” jobbar med att styra bankväsendet och dylikt. “Antisemitiska föreställningar” enligt SKMA:s Marthan Ravid.
– Citatet av Munthee återspeglar antisemitiska föreställningar. Att Kristet center bjuder in talare med antisemitiska uppfattningar är djupt problematiskt. Det är viktigt att Svantesson klargör hur hon ser på detta, sade han till Aftonbladet.
I politikens värld är avståndstagande någonting som används som för att ställa meningsmotståndare mot väggen. I själva verket gör det endast att politikens klimat blir fyrkantigt och kan ses som ett verktyg för att utöva härskarteknik. Politiker är inte perfekta, och i synnerhet inte Elisabeth Svantesson, men om någon person har en avvikande åsikt eller agenda ska den personen få ha den. Det handlar alltför ofta om att ha rätt åsikter i det rådande åsiktsmonopolet.
Patrik Johnsson