“Ryssland styrs av samma krafter som USA”

Det banditvälde som härjade i Sovjetunionen har fortsatt även i Ryssland och praktiskt taget har mycket lite förändrats efter kommunistblockets kollaps i december 1991. Det skriver Jüri Lina på NyD Debatt.

publicerad 22 januari 2021
Ultraglobalisten Henry Kissinger i möte med Vladimir Putin i Kreml i juni 2017.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Det “nya” kalla kriget är bara en bluff. Den som inte har samtalat med välinformerade ryssar har mycket svårt att bilda sig en egen uppfattning av läget i dagens Ryssland. De flesta av påståendena som sprids i västvärlden består av Kremls desinformation och rentav fräcka lögner.

De västerländska massmedierna förtiger väsentliga nyheter från Ryssland. Landet befinner sig i en dimzon, som man sprider gissningar och antaganden om. Praktiskt taget har mycket lite förändrats efter Sovjetunionens kollaps i december 1991. Det banditvälde som härjade i Sovjetunionen har fortsatt även i Ryssland. Västmakterna ville att det så skulle fortsätta även efter kommunismen.

Den 9 december 1991, vid tvåtiden på natten, ringde telefonen på kontoret till den dåvarande sovjetiska utrikesministern Eduard Sjevardnadze. Storbritanniens utrikesminister Douglas Hurd ville prata med sin ryske kollega Andrei Kozyrev. Denne befann sig i urskogen i Belovezje och därför svarade hans ställföreträdare Georgi Kunadze. Sjevardnadze och Kozyrev delade på kontoret. Hurd bad Kunadze hälsa Kozyrev att Ryssland måste omedelbart förklara sig som efterträdare till Sovjetunionen. Kunadze förmedlade begäran till Kozyrev, som i sin tur informerade president Boris Jeltsin och samma dag förklarade Ryssland sig som “efterträdare till Sovjetunionen” (Galina Sidorova, “Under utrikesdepartementets tak”, Radio Svoboda, 15 maj 2016.)

Till sitt väsen har den stat som uppstod i oktober 1917 inte försvunnit någonstans, utan har bara bytt färg och form. Vid midnatt den 31 december 1991 upphörde Sovjetunionen att existera. USA som hade finansierat detta imperium, förklarade sig segrare efter kalla kriget. Amerikanerna skrev Rysslands nya författning 1993, där ryska nationella intressen ignoreras.

Den organiserade brottsligheten tilläts ta över. Det fanns 1500 amerikanska rådgivare i landet under åren 1992–1994. Enligt Vladimir Lisitsjkin, doktor i ekonomi, var det USA som sysslade med privatisering av ryska företag. 500 stora företag, värde 200 miljarder dollar, såldes för 7,2 miljarder i slutet av år 1994. 30 procent av dessa företag gick till utlänningar.

Världens största aluminiumfabrik i Novokuznetsk skulle säljas för 18 miljoner dollar, som snabbt förvandlades till 18 miljoner rubel, en bråkdel av det ursprungliga beloppet. Köpesumman skulle betalas under 5 års tid. Enbart utrustningen var värd en miljard dollar. Om detta berättade Vladimir Polevanov, vice premiärminister och ordförande för kommittén av statlig egendom år 1994, i tidningen Komsomolskaja Pravda. Den nye ägaren blev Duma-ledamoten Roman Abramovitj.

USA ville bli av med Polevanov. Hans avsikt var att amerikanska rådgivare med CIA-agenten Jonathan Hay i spetsen inte längre skulle få komma till Regeringskansliet, men efter 70 dagar på sin post var han avskedat och fick inte själv längre tillträde dit. President Jeltsin förklarade för honom att han inte hade något val. De amerikanska påtryckningarna var enorma. Man hotade med att inte ge ett stort lån på 6 miljarder dollar.

Den ryska rubeln ges ut av Federal Reserve System. Den ryska centralbanken förvandlades till en filial till Federal Reserve System i New York. Allt enligt Valentin Katasonov, ekonomiprofessor i Moskva. Detta bekräftas av konstitutionen (§ 75).

Departementen styrs av amerikanska rådgivare. Presidentens order bryr man sig sällan om. Flera dumaledamöter, däribland Jevgeni Fjodorov, har medgivit att de endast verkställer amerikanska förordningar. Eftersom Sovjetunionen förlorade det kalla kriget, krävdes Ryssland på krigsskadestånd, kallat tribut, av en miljard dollar per dag. Detta uppgav riksdumans ledamot Jevgeni Fjodorov.

Den 9 november 2012 sade Fjodorov att Ryssland är USA:s koloni.

President Putins rådgivare Sergei Glaziev, ekonomiprofessor och riksbanksstyrelsens ledamot, bekräftade i TV att den ryska regeringen egentligen är en kolonial administration. Också Tyskland är en amerikansk koloni. Det saknar giltigt fredsavtal och självbestämmande.

Enligt “Putins encyklopedi” (Moskva 2006) av Nikolai Zinkovitj upptäcktes Vladimir Putin år 1990 av Förenta staternas tidigare utrikesminister Henry Kissinger i S:t Petersburg. Kissinger är en högt uppsatt frimurare och en av ledarna av B’nai B’rith. Han deltar alltid i Bilderberg-möten och är medlem av Bohemian Club (en elitistisk maktorganisation). Det var han som lyfte fram Putin. Under de senaste åren har Kissinger ofta besökt Kreml. Den 28 oktober 2013 utnämndes han till Diplomatakademins hedersdoktor i Moskva. Putin personligen gratulerade honom i Kreml. Senast besökte Kissinger Kreml den 29 juni 2017.

Myten gör gällande att Nato hotar Ryssland och vill underkuva landet. Detta är ett spel för gallerierna. Nato finns redan i Ryssland. Kreml gav Nato en flygbas för transitändamål i Uljanovsk år 2013. Enligt dåvarande vice premiärminister Dmitrij Ragozin skadar det inte Rysslands nationella intressen. Men i ett officiellt dokument nr 219 av den 11 april 2013 uppges någonting annat. Det framgår att basen säkerställer amerikanska intressen på rysk mark. När president Putin utfrågades i Duman om denna bas, betonade han att basen grundades i Rysslands intressen. I sovjetisk stil rättfärdigar han detta genom att säga att det handlar enbart om Nato:s transitflygningar. Han sade att detta är i Rysslands intressen, för att Nato ska stabilisera Afghanistan, annars måste ryska soldater göra det. Typisk kommunistisk demagogi.

Putin påstod att amerikanerna förser sina trupper i Afghanistan via denna bas endast med tält, livs- och läkemedel. Enligt det ovannämnda dokumentet transporterar amerikanerna ammunition och vapen.

Samtidigt fortsatte den ryska ledningen att stjäla landets tillgångar. Den avhoppade FSB-majoren Alexander Perepiltsjnyi hjälpte till att smuggla ut 230 miljoner dollar till Västvärlden. Putin hade stulit dessa pengar ur statskassan. Men andra ryska agenter försvann med dessa pengar. Perepiltsjnyi förgiftades med gelsemium den 10 november 2012 i England. Kreml hade varnat honom innan. Senare uppgav polisen att han antagligen dog på grund av sitt svaga hjärta. Gelsemium är en mycket toxisk växt. Dess gift kan liknas vid stryknin. Det förstör hjärtat fort.

Också FSB-översten Sergej Skribal, som bodde i England, försökte man förgifta med gelsemium.

Den före detta FSB-översten Alexander Litvinenko undersökte Putins kontakter med olika banditgäng i S:t Petersburg, där han stal hjälpsändningar och smugglade kokain genom S:t Petersburgs hamn. Den militära underrättelsetjänsten GRU:s agenter Andrei Lugovoi och Dmitrij Kovtun förgiftade honom i England med det radioaktiva ämnet polonium.

Kreml har sett till att den ena oppositionspolitikern efter den andra dödats. Den senaste politikern som råkat illa ut men överlevt mordförsöket är oppositionsledaren Alexei Navalnyi, som FSB:s operativa agenter försökt förgifta den 20 augusti 2020, då han skulle flyga från Tomsk till Moskva. Man använde det sovjetiska nervgiftet novitjok. Han fördes till Berlin, där man lyckades rädda hans liv.

Den 21 december 2020 uppgav Navalnyi att han den 14 december klockan 07.27 pratade med en rysk säkerhetstjänsteman, Konstantin Kudrjavtsev, som berättade för honom hur FSB utförde sin operation. Agenten trodde att han pratade med en av FSB:s höjdare, eftersom Navalnyi presenterade sig som Maksim Ustinov som ringde på uppdrag av det statliga säkerhetsrådets chef Nikolaj Patrusjev. “Ustinov” ville höra detaljer kring förgiftningen av Aleksej Navalnyj i Tomsk. Samtalet spelades in och publicerades. På ett dygn hade 16 miljoner människor sett inslaget på youtube.

Agenten medgav att nervgiftet novitjok stoppades i Navalnyis blå kalsonger. Navalnyi skrev i ett blogginlägg den 21 december att han ringde till Konstantin Kudrjavtsev, som är FSB:s expert på kemiska vapen. Navalnyi dolde sitt telefonnummer och presenterade sig som assistent till chefen för säkerhetsrådet Nikolaj Patrusjev och påstod att han behövde information för en officiell rapport om förgiftningen. Förutom blogginlägget publicerade han en inspelning av telefonsamtalet, en utskrift och en video av själva samtalet. Enligt röstanalysexperter var det verkligen Kudrjavtsev han pratade med.

Från samtalet kan man höra hur Kudrjavtsev först är tveksam och försiktig, men förklarar senare hur Navalnyi lyckades överleva. Navalnyi blev sjuk på ett flyg från Sibirien till Moskva och piloten gjorde en nödlandning i staden Omsk och patienten fördes till ett sjukhus där. Senare transporterades han till Berlin för behandling. President Vladimir Putin gjorde en vecka före detta samtal gällande att om Rysslands säkerhetstjänst stod bakom förgiftningen av Navalny skulle han ha varit död. Andra agenter Navalnyi ringde till lade på. Under samtalet sade Kudrjavtsev, som utförde mordförsöket att hans grupp inte förutsåg pilotens beslut att göra en nödlandning i Omsk. Om flygningen hade fortsatt som planerat, skulle Navalnyi inte ha överlevt, betonade han. Enligt agenten placerades nervgiften i Navalnyis underkläder. Han berättade också om hur han och en annan FSB-agent senare flög till Omsk för att göra sig av med bevisen. Hans uppgift var att vid två tillfällen rengöra politikerns underkläder, så “att det inte skulle finnas några spår kvar”.

De kläder som den medvetslöse Navalnyi hade på sig när han kom in på sjukhuset har inte återlämnats till honom.

Journalisterna tog fram FSB-agenten Konstantin Kudrjavtsevs adress och åkte dit. Några av dem, bland andra Ljubov Sobol från Navalnyjs närmaste krets, greps på platsen.

På samtliga FSB:s kontor ser man porträtt av Felix Dzerzjinskij, som grundade tjekan (KGB), och inte av presidenten. FSB betyder Federalnaja sluzjba bezopastnosti (Федера́льная слу́жба безопа́сности), Federationens säkerhetstjänst.

Man har öppnat nya läger åt regimkritiker, enligt det ryska justitiedepartementets hemsida.  Trakasserier börjar med en varning. Journalisten Ilja Varlamov som på youtube visar videoinslag av den ryska verkligheten, misshandlades av myndigheterna i april 2017 i Stavropol, däribland en ledamot av stadsfullmäktige. Man förstörde hans kamera. I mars 2018 greps han av FSB i Moskva. Man höll honom kvar under flera timmar utan några som helst förklaringar. Det var som en varning.

Författaren Pavel Bondarovskij, som lever i Frankrike, berättade för mig att alla hans vänner har nu lämnat Ryssland, som har blivit ett omöjligt land att leva i. Min bok om Sovjetunionens hemliga historia “Under Skorpionens tecken” får inte säljas i Moskva. Inte i svensk bokhandel heller. (Nya Tider säljer den.) Men den säljs fritt i Estland, Lettland, Finland, England, Holland och så vidare.

Den systematiska förskingringen av statliga resurser har orsakat Rysslands ekonomiska kräftgång. Enligt professorn Chris Miller befinner sig dagens ryska ekonomi i djup stagnation (Foreign Affairs, 13 mars 2019). Rysslands premiärminister Medvedev medgav på Krim den 26 juli 2016 att landet hade slut på pengar. Året innan var inflationen 15 procent.

År 2019 gick 900 000 småföretag i konkurs. Fram till december 2020 var 70 procent av småbolagen borta.

Officiella uppgifter gör gällande att år 2020 är 13,5 procent, 30 miljoner människor, fattiga.

Antalet vetenskapliga artiklar har ständigt sjunkit, vilket visar att Ryssland är ett u-land. I Sovjetunionen publicerades 7,6 procent av världens vetenskapliga artiklar år 1986, i mitten av 1990-talet var siffran i Ryssland nere på 5 procent, tio år senare på 2 procent. År 2016 publicerades i Ryssland endast 73 000 artiklar, medan i USA utkom 602 000 artiklar och i Kina 471 000, i Storbritannien 183 000, Tyskland 166 000 och Frankrike 113 000 artiklar. (Anatoli Karlin, The Unz Review, 13 mars 2018.)

Den organiserade brottsligheten i Ryssland har slagit rot på den högsta nivån. År 2016 avslöjade den argentinska polisen en storskalig narkotikasmuggling från den ryska ambassaden i Buenos Aires. Polisen hotade med att blockera ambassaden. Polis släpptes in 14 december 2016. Det framkom att sedan 2012 har ambassadens förstesekreterare Oleg Vorobjov (FSB) skickat kokain från Buenos Aires i diplomatiska säckar till Moskva. Hans partner, GRU-officeren Andrei Kovaltjuk använde ibland även militära transportflygplan. I ambassadens skola hittades fullpackade resväskor med 389 kg rent kokain. Kovaltjuk greps i Tyskland. Nya kokainbeslag gjorde argentinsk polis på ryska ambassaden år 2018, enligt Moscow Times.

Enligt flera källor har Putin sina olagliga pengar i Liechtenstein.

 

Jüri Lina

Jüri Lina är en estnisk-svensk författare och filmproducent som framförallt gjort sig känd för sina djupdykningar i kommunismens brott mot mänskligheten och omfattande granskning av Frimurarna.

Lina bodde i Estland till 1979, då han emigrerade till Sverige efter upprepade konflikter med KGB. I Sovjetunionen fick han stämpeln som en landsförrädare och anklagades 1985 för högförräderi i sin frånvaro i samband med utgivningen av två böcker - Sovjet hotar Sverige och självbiografin Öised Päevad (Nattliga dagar).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!