Debatt

”Regeringen riskerar dra in Sverige i ett storkrig”

Kriget i Ukraina

Om den socialdemokratiska regeringen skickar vapen till Ukraina riskeras miljoner svenskars liv, eftersom Ryssland varit tydliga med vad som kommer att hända dem som hjälper landet. Kärnvapenkrig kan bli ännu blodigare med fler döda, större lidande, svält och förintad miljö än andra världskriget. Sverige bör hjälpa Ukrainas folk med humanitära insatser - inte med vapen. Det skriver Nils-Eric Hennix.

publicerad 3 mars 2022

Den socialdemokratiska regeringen vill skicka 5 000 pansarskott, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner till Ukraina. Dessutom föreslår de att skicka 500 miljoner kronor i direkt stöd till den ukrainska regeringen för att stärka det ukrainska försvaret.

Detta är en inte bara en indirekt krigsförklaring, det är ett indirekt deltagande i kriget mot Ryssland. Sverige bör hjälpa Ukrainas folk med humanitära insatser – inte med vapen.

Det var vår neutralitet som låg till grund för att vårt land inte drogs in i andra världskriget. Sveriges folk undvek ett oerhört lidande eftersom vi hade ledande politiker med gott omdöme på 1940-talet. Vi hade fred och ett starkt uppsving av välfärden följde efter krigsslutet.

Nu har vi en regering (med stöd av övriga partier) som är på väg att störta Sverige i ett eventuellt storkrig, kanske kärnvapenkrig. Risken ökar eftersom flera partier vill att vi ska anslutas till Nato. Att bli medlem i Nato innebär att vi förbinder Sverige att delta i kommande krig där ett annat Nato-land blir inblandad. Andra världskriget drog igång eftersom England och Frankrike hade en liknande allians med Polen. När Polen angreps av Tyskland och Sovjet så förklarade England krig mot Tyskland. Detta resulterade i att närmare 50 miljoner människor mördades i ett vanvettigt krig.

Sådana galenskaper måste undvikas på alla sätt. Ett kommande kärnvapenkrig blir ännu blodigare med fler döda, större lidande, svält och förintad miljö.

Utrikesminister Ann Linde sade:
Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Vi ska därför kunna ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt.

Försvarsminister Peter Hultqvist tillade sedan:
Vår ståndpunkt är klargjord och tydlig och där står vi tillsammans med de andra länderna i EU och Nato.

Ryssland har deklarerat att länder som bistår Ukraina med vapen kommer att ”hållas ansvariga”.

Putin: ”Några mycket viktiga ord för den som kan frestas att ingripa i pågående händelser. Den som försöker hindra oss, eller ännu mer skapa hot för vårt land, för vårt folk, borde veta att Rysslands svar kommer att vara omedelbart och leda till sådana konsekvenser som ni aldrig tidigare skådat i historien. Oavsett hur allt utvecklar sig är vi redo. Alla nödvändiga beslut i detta avseende har fattats. Jag hoppas att ni hör mina ord.

Utrikesminister Ann Lindes (S) och försvarsminister Peter Hultqvists (S) oförståndiga uttalanden och handlingar kan i värsta fall innebära döden för miljoner svenskar.

 

Nils-Eric HennixLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.