Debatt

”Offentlig misshandel hyllas”

publicerad 25 mars 2014
- av Tege Tornvall

Att offentligt misshandla varandra betraktas som en ”cool sport”. Mörbultningen av Jimi Manuwa av svensken Alexander Gustafsson hyllas i bland annat Expressen. Upplägget kritiseras av Tege Tornvall. 

Plytbankaren Alexander ”mörbultaren” Gustafsson plytbankade den brittisk-nigerianske plytbankaren Jimi Manuwa i ett offentligt utlyst slagsmål inför en betalande pöbel i London i lördags 8 mars. Denna organiserade misshandel avslutade våldsmannen Gustafsson enligt Expressen med ett ”välriktat knä”.

Tidningens sportkrönikör Mats Olsson skriver beundrande om ”ett knä på hakan” och ”en högerkrok på samma haka”. Han sammanfattar: ”Ett knä och en höger – och ’mörbultaren’ är tillbaka i den absoluta toppen”.

Med ”toppen” förstås förmågan att banka – eller knäa – folk i plytet. Knappast en merit i anställningsintervjuer. Men Olsson brer på. Våldsmannen Gustafsson är ”den coolaste katten i stan”. Nu har det totalt meningslösa ordet ”cool” degraderats till hyllande av våldsmän!

Expressen och andra media firade nyligen internationella kvinnodagen. Samma media skriver på ledar- och debattsidor upprört om hur män misshandlar kvinnor – och för den delen varandra. Har inte uppenbarligen etik- och intelligensbefriade ”sportsidor” någon som helst kontakt med den övriga redaktionen – eller med verkligheten?

I denna varnar hjärnläkare för att denna hantering ofta vållar obotliga hjärnskador – helt slumpmässigt. Hur hade nationalistiska svenska media reagerat om i stället våldsmannen Manuwa slagit ned (”besegrat”) våldsmannen Gustafsson?

Det är inte ”sport”. Det är kriminellt och hör hemma på kriminalsidorna!

 

 

Tege Tornvall
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.