Debatt

”Lever vi i ett välfärdsland?”

publicerad 4 september 2014

Går det trolla fram heltidsjobb åt alla? Blir vi friskare och lyckligare i ett sådant samhälle? Partiet Enhet förespråkar basinkomst åt alla medborgare. Det skriver Eva ifrån Norrköping.

Människor i Sverige mår allt sämre och självmorden ökar. De som jobbar sliter så de blir sjuka medan andra stressas att söka jobb som de varken klarar eller kan få. Människor tvingas arbeta trots sjukintyg. Behovet av ekonomiskt bistånd ökar. Dessa människor lever i ständig stress för att få pengarna att räcka. Medan de som har jobb och höga löner bara fått det bättre.

Visst finns det flera grupper som gjort sig förtjänta av det. Men är detta verkligen ett välfärdsland? Löser ökad tillväxt våra problem? Går det trolla fram heltidsjobb åt alla? Blir vi friskare och lyckligare i ett sådant samhälle?

I mitt drömland har alla sin grundtrygghet säkrad utan att behöva tigga (ekonomiskt bistånd). Alla får en månatlig basinkomst som är tillräcklig hög för att överleva på. En del kommer att nöja sig med detta. Men människan är kreativ så en del startar företag, börja skriva böcker, måla tavlor, jobba ideellt, odla sin mat eller stanna hemma hos sina barn. De flesta vill arbeta för att få råd med villan, bilen och resor. Eller kanske vill andra arbeta mindre för att ha tid med barnen eller fritidsaktiviteter. Då kan två dela på arbetet som nu utförs av en. Båda får balans i livet och blir friskare och lyckligare. Detta kallar jag valfrihet.

Basinkomsten finansieras genom att ersätta alla bidrag som vi behöver söka för att få. Krånglig byråkrati försvinner. Alla vuxna får samma summa och barn lite mindre. Skatt på arbete ersätts med skatt på uttag av naturresurser. Ju mer vi skräpar ner, ju högre skatt. Detta gynnar miljön på jorden. Kan den inte förse oss med frisk luft, rent vatten och näringsrik jord, så överlever vi inte.

Om ditt drömsamhälle ser ut som mitt så kanske du också väljer att rösta på partiet Enhet.

 

Eva, Norrköping
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.