“Låt poliserna själva få utse en erfaren chef”

publicerad 30 augusti 2016
Många poliser är gravt missnöjda med den nya ledningen. Polisen borde själva få utse en erfaren chef menar Topalovic (C).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Fler poliser måste anställas. Polisens lön måste höjas rejält. Men det är inte tillräckligt. Polisen måste också själva få utse en chef som har polisbakgrund och erfarenhet inom yrket. Det skriver Benjamin Topalovic, vice ordförande för Centerpartiet Karlskrona.

Idag brottas polisen med tuffa arbetsförhållanden, ett fyrkantigt system som inte anpassar sig efter den individuelle polisens behov och en lön som kan likställas med ståuppkomik. Resultatet har blivit att många poliser har sagt upp sig, många poliser orkar inte med sitt arbete.

Att höja polisens lön tycker jag är en självklarhet och Centerpartiet har i sitt budgetförslag avsatt 2,4 miljarder kronor för att anställa 2000 poliser och höja lönen för områdespoliser. För mig är det bara en början. Utöver detta vill jag se ett tillägg till förslaget, jag vill att polisen ska få välja sin egen chef. Försvarsmakten har en egen chef (Överbefälhavaren) och jag är väldigt säker på att Polisen som myndighet hade lyfts av att ha en chef från de egna leden.

Arbetet som polisen gör är ibland som vilket jobb som helst, nästan. Det är det unika i polisens arbete som gör att de inte kan ha vilken chef som helst. Polisen har våldsmonopol i Sverige och det är just våldsmonopolet tillsammans med ansvaret för myndighetsutövande som gör polisens situation unik. Genom en egen chef som är utbildad polis, som har arbetat på gatorna och som har stor förståelse och respekt från kollegorna på gatorna tror jag att polisen kommer att kunna behålla mer personal och personalen, tillsammans med samhället, kommer att få ett större förtroende för polisen.

Sverige behöver en trygg polismyndighet, och polisen förtjänar en chef som förstår vad deras arbete innebär!

 

 

Benjamin Topalovic
Vice ordförande Centerpartiet Karlskrona

topalovic

Om skribenten

Benjamin Topalovic är vice ordförande Centerpartiet i Karlskrona med intresse för försvaret, veteranfrågor, lantbruk och framtiden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!