DEBATT

YTTRANDEFRIHET

”Lagen om förtal stryper yttrandefriheten”

Under måndagen fälldes Ulf Karlsson för grovt förtal. Detta efter att han menat att Zlatan Ibrahimović omedvetet eller medvetet dopat sig. Men det stora problemet är varken Karlssons uttalanden eller den påstådda dopingen. Problemet handlar om en gummilagstiftning som gör att folk med fel åsikter beläggs med munkavle och straffas. Det skriver NyD:s nyhetschef Alexander Almqvist i en debattartikel.

Ulf Karlsson, före detta förbundskapten i friidrott, spekulerade i huruvida det var doping som gjorde att Zlatan gick upp 10 kilo i muskler på ett år under sin tid i Juventus. Så här sade han under en paneldebatt som bland annat handlade om doping:

– Man kan också säga så här, att Zlatan gick upp tio kilo i muskler under perioden i Juventus. Det var ju rätt så snabbt, på ett år gjorde han det, på ett år.

Det är det uttalandet som Zlatan Ibrahimović, hans juridiska ombud samt Värmlands tingsrätt anser utgör grovt förtal – ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Ulf Karlsson klarade sig från fängelsestraff men tvingades dock att betala dagsböter på sammanlagt 24 000 kronor.

Zlatan Ibrahimović, Sveriges mest omtalade sportprofil det senaste decenniet, borde som offentlig person kunna hantera allehanda spekulationer, rykten och illasinnade skvaller. Att han skulle ha dopat sig medvetet anser jag vara väldigt osannolikt och inget som jag någonsin tänkt på förrän Ulf Karlssons uttalande. Således kan man säga att Ibrahimović råkat ut för den så kallade ”Streisandeffekten”, som innebär att en händelse som en kändis försöker tysta ner istället slår tillbaka mot dem och blir en stor sensation.

Det har däremot framkommit sedan tidigare att Juventus klubbläkare aktivt dopat stjärnspelare som Zinedine Zidane och Alessandro Del Piero. Det är således inte orimligt att spekulera i huruvida Zlatan Ibrahimović också dopats. Men detta tycker inte tingsrätten och Zlatan Ibrahimović som fråntar Ulf Karlsson rätten att uttrycka sin åsikt i frågan.

Det som är intressant är dock inte huruvida en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna varit dopad. Det som är intressant, uppseendeväckande och rentav skrämmande är att den svenska lagstiftningen kring ärekränkning (där grovt förtal ingår) gör att den som kanske slinter med tungan, säger någonting utan att tänka först eller är provokativ riskerar att straffas. På samma sätt som lagen om hets mot folkgrupp fått små petitesser till att bli rättsfall.

Om Sverige ska vara en demokrati som skiljer oss från det självutnämnt demokratiska Nordkorea kan vi börja med att lätta på lagstiftningen kring förtal och istället lägga resurserna på att bekämpa riktiga trakasserier och ärekränkningar.

 


Alexander Almqvist-Paajanen

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!