Debatt

”Kulturrelativismen bland västerländska kvinnor skördar liv”

Utlandsfödda känner till risker som svenska feministkvinnor är för naiva för att förstå, och i Sverige har kulturrelativismen visat sig vara särskilt grotesk. Det skriver Petrit Latifi.

publicerad 19 mars 2020

Gång på gång kan man läsa artiklar om skandinaviska kvinnor, många av dem feminister, som blir våldtagna och mördade för att de vill trotsa ”rasistiska fördomar” genom att ensamma vandra i farliga delar av världen. De faller offer för kulturrelativism, som handlar om att man inte kan bedöma en kultur utifrån utan att man måste döma den utifrån dess kontext. Med andra ord betyder det att västerländska kvinnor ska kunna åka till farliga platser i omvärlden, bli kidnappade och våldtagna, och kanske mördade. Allt detta görs med rationaliseringen att det ondskefulla, vita patriarkatet har målat upp en felaktig bild av omvärlden och att den i själva verket är kärleksfull. Men ödet kommer inte utan ironi.

I Skandinavien har vi fått se kulturrelativismens offer. I Marocko i Atlasbergen mördades Danskan Louisa Vesterager Jespersen, 24 år, och 28-åriga Norskan Maren Ueland, av fyra Marockaner, som senare dömdes till döden (HD, 2019). Modern till den danska kvinnan säger att hennes liv är förstört (TV4, 2019). Kanadensiskan Edith Blais åkte med en kamrat till Mali, och trots regeringens varningar att undvika vissa områden, så åkte de och blev kidnappade någonstans under december 2018. De släpptes tydligen först 2020 i Burkina Faso (CTV, 2020). Det amerikanska paret Jay Austin och Lauren Geoghegan, 29 år gamla, från Washington D.C, reste genom Balkan och Mellanöstern och uppdaterade en blogg om hur livet var kort och att människorna de mötte var kärleksfulla och fridfulla. Paret blev knivmördade i Tajikistan (NPR, 2018). Italienska artisten Pippa Bacca backpackade med en vän till Mellanöstern, för att sprida kärlek och tolerans. Hon våldtogs och mördades i Istanbul, Turkiet efter att ha fått skjuts av en främling (2008, New York Times). Den 31-åriga Belgiska psykologen och mamman Maïlys Dereymaeker jobbade passionerat med svenska migranter och föll sedan offer vid terrordådet i Stockholm (Daily Mail, 2017). Feministen och antirasisten Amanda Kijera reste till Haiti för att avslöja patriarkala myter om våldet mot kvinnor. Hon blev sedan brutalt våldtagen av en lokal Haitian (The US Patriot, 2014). En 38-årig kvinnlig tolk som gjorde en dokumentärfilm om utsatta migranter, våldtogs av utsatta migranter under knivhot i ett migrantläger i Calais (The Local, 2018). Listan bara fortsätter.

I Sverige har kulturrelativismen visat sig vara särskilt grotesk. Vi minns alla Elin Krantz, som kämpade för öppna gränser, som mördades och våldtogs av en Etiopisk migrant i Göteborg. Hennes kropp dumpades sedan i skogen. Men varför utsätter sig västerländska kvinnor för dessa uppenbara risker? Det är en fördel med många utlandsfödda föräldrar: deras döttrar skulle aldrig någonsin få resa ensamma, på grund av dessa risker. Många utlandsfödda är medvetna om faran i omvärlden, vilket västerländska feminister är för naiva för att acceptera. Man tror att svenska normer gäller överallt. Så vad kan man lära sig av det här?

Många utlandsfödda är medvetna om faran i omvärlden, vilket västerländska feminister är för naiva för att acceptera.

Vissa kulturer är helt enkelt farligare än andra, eftersom där anses kvinnor vara sexuella objekt. Att som ensam västerländsk kvinna resa till dessa platser bör anses vara riskfyllt och flera tragedier bekräftar faran. Mammas och pappas hjärta ska inte behöva krossas när dotterns återvänder i en liksäck. Föreställ dig hur hemskt det måste vara att veta att det sista ens barn upplevde var en våldtäktsmans könsorgan och sedan en dödsstöt. Jag undrar varför vi inte ser fler feminister fördöma dessa händelser? Var är alla pussyhatfeminister som skriker och hatar västerländska män men som aldrig nämner en stavelse om alla kvinnor som våldtas och mördas utomlands? Jo, därför att det bevisar återigen att mångkulturella samhällen är farliga. Kulturrelativismen skördar liv.

Petrit Latifi

 

Referenser:
Daily MailTeenage Afghan immigrant arrested in Germany over murder of medical student
Helsingborgs DagbladFyra får döddsstraff för mord på skandinaviska kvinnor
France 24Alleged ringleader admits hiker killings at Morocco trial
TV2 NorgeYtterligere tre pågrepet i dramatisk politiaksjon
TV4Mor till mördad danska i Marocko: ”Mitt liv är förstört
CTV NewsQuebec woman, Italian companion released in West Africa
The TelegraphBelgian psychologist who worked with failed asylum seekers among Stockholm terror victims
Pakistan DefenceAmerican Liberal Activist raped in Haiti, Blames White Men
News.comBackpackers killed in Morocco by ‘ISIS terrorists’ with one filmed being beheaded
VGMarokkansk påtalemyndighet: Dobbeltdrapet var en terrorhandling
NPRD.C. Couple Killed In Tajikistan Attack Were Biking Around The World Together
NY TimesPerformance Artist Killed on Peace Trip Is Mourned
Daily MailBelgian psychologist who helped failed asylum seekers being deported is named as Stockholm terror attack victim
The LocalInterpreter raped at knifepoint near Calais migrant camp


Om skribenten:

Petrit Latifi, med sina rötter i forna Jugoslavien, är debattör, krönikör, och föreläsare med fokus på integration och mångkulturella klansamhällen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!