DEBATT

Klimattoppmötet i Paris

“Klimatförhandlingarna – ett spel för gallerierna”

Varför bry sig om Parisförhandlingarna? Samtidigt som man suttit i Paris har andra förhandlingar pågått parallellt i skymundan som ska underlätta kol- och oljekraft. Det skriver Ingemar Siby.

Varför ska vi bry oss om Parisförhandlingarna? De är enbart ett spel för gallerierna! Samtidigt pågick förhandlingar om "Tjänstehandelsavtalet Tisa".

Mellan den 30 november och 4 december diskuterade 23 förhandlare från Australien, Schweiz, USA och flera EU-länder ett stort internationellt tjänsteavtal inom världshandelsorganisationen WTO. Avtalets syfte är att minska regleringen och privatisera handeln med tjänster.

Genom att införa "technological neutrality", frånhänder sig staterna möjligheten att styra och reglera så att klimatvänliga energikällor kan införas. Begreppet jämställer solceller med kärnkraftverk, och vindkraftverk med kolkraftverk osv.

Detta har kommit fram genom läckta dokument som Wikileaks har publicerat.

 

Ingemar Siby

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!