Debatt

”Hormoner är inte allt – men kvinnor har biologiska fördelar för barnets överlevnad”

publicerad 24 mars 2013

Hormoner är inte allt – men kvinnor har biologiska fördelar för barnets överlevnad. Det feministiska misstaget var att nedvärdera den kvinnliga könsrollen. Det skriver Monica Sunward i sitt svar till Ingemar Sibys senaste debattartikel.

Ingemar Siby missförstår mig. Det måste bero på att jag uttryckt mig otydligt.

Givetvis tror jag inte att människan helt styrs av hormoner och instinkter. Dock tror jag att kvinnan har vissa biologiska fördelar, som gör henne bättre på vården av det nyfödda spädbarnet. Hennes kropp tillverkar ju barnets bästa föda – modersmjölken. Ännu har vi ju ingen ”fadersmjölk”. Utan moderna uppfinningar som bröstpump, vällingpulver och nappflaska kan ju ingen fader ersätta modern, när det gäller spädbarnets överlevnad.

När det gäller min motvilja mot feminismen beror den inte på att jag har ett ”kvinnoförnedrande ideal”. Den beror istället på att jag anser att ”likhetsfeministerna” tyvärr valde fel väg när de ville jämställa kvinnorna med männen. De valde att nedvärdera den kvinnliga könsrollen. Vården av barnen nedvärderades till ett kvinnligt ”förvärvshinder”, som hon så snabbt som möjligt måste befrias från.

Jag menar tvärt emot att vården av de egna barnen bör jämställas med vården av andras barn – som ett riktigt arbete med barnomsorg. Så länge som feministerna är emot detta, är jag emot feministerna.

Däremot har jag ingenting emot Ingemar Siby. Han är både kunnig och klok, anser jag. Kan vi nu gräva ner stridsyxorna, Ingemar?

 

Monica Sunward
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.