“Googles censur av Granskning Sverige är ett digitalt bokbål”

Granskning Sverige är ett medborgarjournalistiskt initiativ för demokrati. En folkrörelse. Nu har Expressen och DN, med stöd av regeringen, förmått Google & Youtube att censurera oss. På bara några timmar sker under fredagen det största digitala bokbålet i Sveriges historia. Nu kräver vi att Youtube slutar blanda sig i den svenska valrörelsen och genast återställer Granskning Sveriges konton. Det skriver Johan Andersson, grundare.

publicerad 13 mars 2018
Google

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Kritiken från Reportrar utan gränser är skarp mot Sveriges mediahus och politiker. Svenska ordföranden Jonathan Lundqvist menar Sverige försöker runda demokratin för att via ett amerikanskt bolag införa censur mot åsikter som är fullt tillåtna enligt svensk lag. Reportrar utan Gränser försvarar Granskning Sverige på DN Kultur med orden ”resultatet av intervjuerna med den svenska ”eliten” är sällan smickrande för dem som intervjuas”, men att ”det har aldrig kunnat bevisas att innehållet är olagligt

Bonnierkoncernen bryr sig dock inte. Man har sett det ekonomiska hotet samt faran att förlora tolkningsföreträde till den fria medborgarjournalistiken. Nu har man släppt alla vackra ord om demokrati och pressfrihet och genomför tillsammans med ”politikereliten”, en skickligt upplagd kampanj mot Granskning Sveriges journalistiska verksamhet i tre steg.

Steg 1. Det börjar med att DN, Expressen och advokatfirman Danowskys gör utomrättsliga anmälningar mot några klipp för ”brott mot upphovsrätten”. Granskning Sverige har dock hållit sig inom Youtubes regelverk och använt sig av ”fair use”, samt följt den svenska lagstiftningen kring citaträtten. Youtube tror dock på den felaktiga motiveringen att visning av kritiserade skärmdumpar skulle bryta mot svensk lag och släcker ned hela Granskning Sveriges kanal.

Steg 2. För att förstärka effekten av drevet mot Google/Youtube blandar DN och Expressen medvetet ihop allt från ”antisemitlistor” till ”IS-videor” med Granskning Sverige. Man sprider fake news om att vi skulle stått utanför någon advokats hem. Helt taget ur luften. Inga bevis läggs heller fram. På detta sätt får man dock politiker och olika tidningsorganisationer att hota Google med lagstiftning om de inte plockar bort Granskning Sverige. Samtidigt skickar ”någon” ett anonymt hotbrev till Granskning Sveriges Fabian Fjälling, som Expressen tidigare försökt skrämma till tystnad genom ett ”hembesök”. Fabian Fjällings fru och barn hotas med våldtäkt, så han tvingas hoppa av.

Steg 3. Nästa fas är att ge sig på Googles Sverigechef Anna Wikland med rena trakasserier, fram tills att hon stänger fler Granskning Sverige-konton. Granskning Sverige har nämligen förutsett censureringen och alla inom folkrörelsen har startat egna kanaler. Vi delar endast logotyp. Expressen och DN går nu på och mobbar Anna Wikland när hon skall på fest och när hon skall in på en paneldebatt. Man hänger ut personliga detaljer om hennes privatliv i hetsartiklar och till slut viker hon sig för trycket. Alla YouTube-kanaler som använt sig av Granskning Sveriges logga stängs ned utan rimlig förklaring.

Den svenska Googlechefen Anna Wikland låter Youtubes Europachef Ben McOwens motivera orsaken. Han hävdar att medborgarjournalistiska Granskning Sverige är ”trakasseri, hat och mobbing”.

Motiveringen är hissnande. På ett ögonblick har Google/Youtube kategoriserat journalistik som ”trakasseri hat och mobbing”. Eftersom Reportrar utan Gränser globalt, sedan 2016, likställer journalistik och medborgarjournalistik, har plötsligt Bonniertidningarnas drev fått Google att kassera all journalistisk verksamhet som brott mot deras regler, vilket är ett stort demokratihot.

Ett ännu större demokratihot är att detta i grunden handlar om utländsk påverkan på den svenska valrörelsen. Man försöker få ett amerikansk bolag att snedvrida balansen inför valet. Naturligtvis hejar den sittande socialistiska svenska regimen och dess allierade på en sådan utveckling, så länge den gynnar dem själva, men i praktiken handlar detta om öppet valfusk. Betänker man att Expressen även har ett långtgående samarbete med uttalat partiska amerikanska CNN, blir det ännu mer uppenbart att det handlar om utländsk påverkan på vårt demokratiska val.

Det finns nu två vägar att gå för Google/Youtube. Den ena vägen är att vidhålla tolkningen att journalistik är ”trakasseri, hat och mobbing”. Då måste genast Expressens Youtubekonto stängas av eftersom Expressen direkt samverkar med hatorganisationen AFA, som ses som ett hot mot rikets säkerhet av SÄPO. Om man inte gör det bör Youtube ta bort sitt välformulerade regelverk och ersätta det med att ”den som skriker högst och trakasserar vår chef får sin vilja igenom”. Är det denna vägen som gäller, kommer cheferna på Google/Youtube inte vara fredade från personliga påhopp, eftersom man visat att det är den väg som är möjlig för att göra sin röst hörd. Konsekvensen av ett sådant beslut skulle vara förödande för varumärket Google, både ekonomiskt, legalt och socialt.

Den andra vägen är att återställa medborgarjournalistiska Granskning Sveriges alla konton i ursprungligt skick och därmed förhålla sig neutral i den svenska valrörelsen och den svenska demokratin.

När de stora medierna gått ihop med regimpolitikerna och öppet börjat förespråka censur av laglig journalistisk verksamhet, då behövs medborgarjournalistiska Granskning Sveriges oberoende mer än någonsin.

 

Johan Andersson, grundare av Granskning Sverige

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!