Putin bryr sig inte om vad Andrei och Vladislav gör i sängkammaren

Mediehusen går på högtryck nu sedan Ryssland står som värd för de stora olympiska vinterspelen i Sotji. Bilden är entydlig: Ryssland är en stor fiende till homosexuellas rättigheter och är kort och gott "anti-gay" vilket ju betyder: emot homosexuella. Men stämmer verkligen den mediala bilden av att Ryssland är emot homosexuella eller är den förenklad och finns det något mer motiv bakom detta hårda angrepp på grannlandet i öst?

publicerad 9 februari 2014
Putin har blivit en symbol i angreppen ifrån gayrörelsen

Uppfattningen om att Ryssland kränker homosexuella har fått så stor spridning att man tom. kan höra tongångar om bojkott mot de olympiska spelen bland gemene idrottsfantast som annars sitter bänkad i sofforna nu när denna stora idrottshändelse drar igång. Ingen har kunnat undgå hetsen mot Rysslands ”antigay”-politik.

I själva verket har dock inte Ryssland egentligen någon särskild politik varken för eller emot homosexuella människor. Knappast hävdar man att det inte skulle finnas homosexuella personer. Det är inte förbjudet att vara homosexuell i Ryssland och att det skulle finnas lagar emot homosexuella är oriktigt. Knappast ligger staten heller bakom eller sanktionerar de enskilda vansinnesattacker som skett mot homosexuella som fått stor medial uppmärksammat. Det är i Ryssland precis som i hela den civiliserade världen förbjudet och straffbart att med våld angripa en annan människa oavsett sexuell läggning.

Däremot har inte homosexuella några särrättigheter i Ryssland. Detta till skillnad från Sverige och några liberala länder där homosexuella utsetts till en egen folkgrupp med särskilda särrättigheter och en särlagstiftning.

I Ryssland skiljer man på homosexualitet och homosexuell kultur och livsstil. Putin bryr sig inte om vad Andrei och Vladislav gör hemma i sängkammaren.

Det är däremot förbjudet att sprida homosexuell livsstilskultur till minderåriga. Man anser att ungefär som barn i allmänhet i alltför tidig ålder inte bör komma i kontakt med sex och pornografi särskilt inte heller bör konfronteras med homosexuell livsstil och kultur. Det är dock inte förbjudet att varken för ungdomar eller vuxna välja en partner av det egna könet.

Kärnan i mänskliga rättigheter kan svårligen vara att få arrangera stora parader genom städer där man uppträder naket med läderpiskor, utan främst rätten att leva sitt eget liv med valfri partner oavsett sexualitet utan att som individ bli angripen. Något universellt grupprivilegium finns dock inte givet.

Det som egentligen retat upp den internationella ”mediamoralen” är det faktum att Ryssland är bärare och beskyddare av traditionella europeiska och kristna familjevärderingar. Ryssland och Putin har själv inget intresse av att göra någon stor sak kring homosexualitet, men har dock känt sig tvingad att svara på provokationer som många gånger kommer ifrån intressen i väst och som angripit traditionella värden.

Istället är det intressen fientligt inställda till traditionella europeiska och kristna familjevärderingar som tagit tillfället i akt att angripa den ryska nationen genom att grovt politisera vinterspelen i Sotji och ropa på bojkott för att man inte delar samma uppfattning. Med en sådan inställning blir inga respektfulla internationella relationer byggda.

Att homosexualitet är tabubelagt kan vara problematiskt, men att de högljudda rösterna i medierna egentligen skulle vara ytterst bekymrade över enskilda homosexuellas människor liv och rättigheter i Ryssland kan nog svårligen framstå som trovärdigt när man studerar de bakomliggande politiska motiven till hetsen ifrån den internationella ”mediamoralen”.

Det stora intresset av att förenkla bilden, inte se nyanser och korrekt informera om situationen och lagstiftningen i Ryssland tyder på detta.

 

NyD Analys

 

Läs också den homosexuella amerikanen Brian Heiss sammanställning och analys av Rysslands så kallade ”antigay”-lagar här.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.