Beteckningen ”klimatförnekare” vittnar om en ny religion

publicerad 7 november 2013
- av Tege Tornvall
Censur
Foto:Brett Tatman/CC BY-NC-SA 2.0

Ett gott sådant exempel är Annonsbladets uthängning av Tege Tornvall (v 45 Hedemora/Säter, s. 20, se länk).

I en subjektiv och känsloladdad artikel hängs Tege Tornvall ut i klimatfrågan och framställs som en galning och förvirrad tok.

Redan på förstasidan av tidningen används beteckningen ”förnekare”. Det är givet vad man vill förmedla med ett sådant tillmäle. Här är en fråga som framställs som helt självklar och uppenbar för alla och så kommer denna man och ”förnekar det”. Ungefär som om han vore skyldig till ett brott. Han har kort och gott en annan uppfattning än vad andra forskare och experter har på området och uppenbart en annan uppfattning än den som skrivit den subjektiva artikeln. Frågan om klimatförändringar är stor, svår och på intet vis klarlagd. När det ena lägret som har en viss uppfattning börjar utmålas som förnekare lämnas inte mycket utrymme kvar till en seriös debatt med en respektfull ton. Istället odlas social stigmatisering.


Annonser:


Det är uppenbart i artikeln att han inte blir seriöst bemött med avhuggna och utskurna formuleringar ifrån längre resonemang som annars skulle gett en klarare bild av hans argument och förklaringar. Fräckt formulerade meningar föregår Tornvalls avhuggna citat. Det framgår t.ex. inte alls att Tornvall menar att orkaner inte alls skulle vara ett problem. I de flesta fall sätter han istället saker i proportion till varandra och menar att fokuset och åtgärderna mot just temperaturhöjningar inte är motiverade, särskilt inte i jämförelse med andra hot och han nämner t.ex. kärnvapen som ett exempel.

Historien har visat att internationella och eniga så kallade ”expertpaneler” såsom t.ex. FN:s, kraftigt kan missbedöma allvarliga frågor. Att dessa experter ofta har ekonomiska kopplingar till olika industrier är vanligt förekommande, de har alltså varit jäviga. T.ex. förändrade Världshälsoorganisationen, WHO, under 2009 plötsligt utan förklaring definitionen av pandemi så att många staters, däribland Sveriges, kontrakt med läkemedelstillverkare trädde i kraft. Kraftigt överdrivet var hotet om ”svininfluensan”.

Någon pandemi var det ju alltså aldrig frågan om och något beprövat vaccin fanns inte. Men WHO rekommenderade starkt global vaccinering. Idag 2013 ser vi resultatet, bara i Sverige med hundratals barn permanent skadade av narkolepsi som troligen bara är en av många biverkningar vi kommer att kunna koppla till det kontroversiella vaccinet vi uppmanades att ta. En affär på 1,17 miljarder kronor av våra skattemedel som GlaxoSmithKline rodde
i hamn.

Att klimatfrågan verkligen börjar bli något av en religion bekräftar Annonsbladets uthängning av Tornvall. De som har en annan uppfattning skall nu betraktas som dårar och ”förnekare” av uppenbara ”fakta”.

Den här typen av journalistik kommer att skynda på ”(pappers)tidningsdöden”. Lika gott då, men Tornvall förtjänar först en offentlig ursäkt.

 

Läs även Tege Tornvalls artikel i samma tema på Newsmill
Mer koldioxid ger mer näring för allt liv på jorden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.