Annons:

Starka och framgångsrika veganer inom sport

Publicerad november 27, 2017
Flera kända idrottsstjärnor har övergått till växtbaserad kost och fortsatt leverera. Från vänster Richard Roll, Venus Williams och Barny Du Plessis

Följande exempel borde avfärda den föråldrade och felaktiga myten att man måste äta kött och annan animalisk kost för att bli stark, uthållig och framgångsrik inom sport. Det är även en myt att det endast är kött som innehåller så kallat fullvärdigt protein. Även växter innehåller fullvärdigt protein och växter är dessutom mer näringsrika än animalisk kost och innehåller fibrer som saknas i animalisk kost.

Det första exemplet gäller tennisstjärnan Venus Williams. När hon skulle spela Grand Slamturneringen US Open 2011 var hon tvungen att bryta turneringen på grund av sjukdom. Läkarundersökningen visade att hon led av Sjögrens syndrom. Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom som skapar torrhet i ögon och mun men den kan även medföra ledproblem och cirkulationsstörningar i fingrar. Enligt 1177 vårdguiden finns det ingen bot för denna sjukdom utan man kan endast lindra den med hjälp av olika läkemedel. Venus uppgav i en intervju att hon bland annat var torr i ögon och mun. Hon tappade känseln i fingrar och hon blev orkeslös. Hon upplevde att hennes tennisracket kändes som om den var gjord av cement.

Venus bestämde sig för att byta ut sin animaliska kost till en helt växtbaserad kost. Efter en tid blev hon bättre och symptomen på sjukdomen släppte. 2017 gick Venus till två Grandslamfinaler i singel som den äldsta spelaren i damtennis någonsin vid 37 års ålder. Hon har vunnit 49 WTA titlar i sin karriär inklusive sju Grand Slam titlar. Även i Venus fall visade det sig att det går att bota kroniska sjukdomar med växtbaserad kost trots att den skolmedicinska sjukvården ofta säger att det inte finns någon bot.

Martina Navratilova, en legendar i damtennis var vegan. Hon vann 18 Grand slam titlar varav nio i Wimbledon. Martina vann US Open i mixad dubbel sex veckor före sin 50 årsdag.

Annons:

Carl Lewis, friidrott. Lewis anses av många som den största idrottsmannen genom tiderna. Vid 30 års ålder övergick han till att äta en växtbaserad kost från att tidigare ha ätit en animalisk kost. Lewis säger i en intervju att han blev bättre och snabbare sedan han hade börjat med växtbaserad kost.

1991 gjorde han sitt snabbaste lopp och vann guld på 100 meter i VM i friidrott i Tokyo och han slog även världsrekordet i det loppet. Detta skedde samma år som han övergick till en växtbaserad kost. Carl Lewis tävlade för den ledande friidrottsklubben Santa Monica. Han övertalade även sina lagkamrater att övergå till en växtbaserad kost som ett team. Eftersom Lewis klubbkamrater såg att han blev både snabbare och starkare av växtbaserad kost, började de att äta växtbaserad och även de blev bättre. Lewis vann nio OS guld och ett OS silver och åtta VM guld.

Edwin Moses, 400 meter häck var vegan. Moses vann osannolika 122 raka lopp under tio års tid och han var oskadad under dessa år. Han innehade även världsrekordet. Han var den förste 400 meters häcklöparen som tog 13 steg mellan häckarna mot det normala 14 steg. Han anses som en av världens främsta friidrottare genom tiderna med två OS guld och två VM guld.

Richard Roll är en ultramaratonatlet. Vid 39 års ålder hade Richard genomgått 100 dagars rehabilitering för sitt alkoholmissbruk. En kväll när han skulle gå upp på andra våningen i sitt hus var han tvungen att vila i trappan för att han blev så andfådd. Då blev han rädd och han bestämde sig för att han skulle börja att leva sunt. Richards fru åt vegetarisk kost och hon hade tidigare gett honom flera böcker om hälsa och näringsrik kost. Richard hade varit helt ointresserad av detta tills episoden i trappan uppstod.

Han bad sin fru om hjälp att förändra sin kost och hon satte då ihop ett detox-program för Richard. De första två dagarna med detox-programmet var tuffa för honom men på den fjärde dagen blev han allt bättre och efter sju dagar hade Richard fått sån energi att han "klättrade på väggarna". Han började därför att motionera. Efter att ha cyklat och joggat en tid kände han att han kunde springa långt utan att bli speciellt trött och han fick då tanken att ställa upp i något motionslopp. Vid 45 års ålder hade han tappat 25 kilo i vikt. Han anmälde sig till ett ultramaratonlopp år 2008 och han slutade på elfte plats i tävlingen. År 2009 blev han utsedd till en av 25 Fitest man i världen av tidningen Mens Fitness Magazine. Vid 50 års ålder genomförde Richard fem Ironman-lopp på sju dagar. Han har sedan dess genomfört många ultramaratonlopp i sin karriär och han anser att en oraffinerad växtbaserad kost håller honom frisk, skapar energi och uthållighet.

Barny Du Plessis, bodybuilder. Barny vann bodybuildingtävlingen Mr Universe år 2014 i klass 4. Han säger att om någon fortfarande tror att veganer inte kan vara starka så uppmanar han dem att genomföra ett träningspass med honom. Det finns många andra utövare inom bodybuilding och styrketräning som är veganer.

För den intresserade kan man söka på Youtube, Vego bodybuilding eller gå in på webbsidan VeganBodybuilding.com. När man ser dessa killar i filmerna kan man knappast beskylla dessa utövare av bodybuilding och styrketräning för att vara taniga eller svaga, istället är de både stora och starka. Genomgående för dessa veganer är att de upplever att de har blivit friskare, har mer energi och blivit starkare sedan de har övergått från en kött- och animalisk diet till en växtbaserad diet.

David Carter, professionell spelare i amerikansk fotboll. Han led av svår tendinit. Tendinit innebär att olika senor i kroppen kan vara inflammerade. David uppger att han hade så ont att han hade svårt att ta sig ur badkaret. Eftersom han hade läst om att mjölkprodukter kunde förorsaka olika former av tendinit beslöt han sig för att bli vegan från den ena dagen till den andra. Hans fru hade varit vegan de senaste sex åren. Under första månaden med vegankost förbättrades tillståndet och David gick ner 20 kilo i vikt. Han blev både starkare och snabbare. Efter två månader med växtbaserad kost var alla symptom på sjukdomen borta och han slog sina tidigare rekord i bänkpress och benböj. Vid en intervju fick han frågan vad hans lagkamrater tyckte om att han blivit vegan svarade David att de inte säger så mycket eftersom han är större än de flesta spelarna i laget. När han träffar människor har de svårt att tro honom när han säger att han är vegan eftersom han är 195 cm lång och väger 136 kilo.

Patrik Baboumian, "Världens starkaste vegan". Från att tidigare ha tävlat i bodybuilding ställde Patrik upp i tävlingen: Starkaste Mannen i Tyskland år 2011 och han vann 105-kilosklassen. Han var vegetarian men sedan övergick han till att bli vegan. Han var orolig att han skulle tappa i styrka och i muskelvolym med en vegankost. Istället hände det motsatta, han fick större muskler och han blev starkare. År 2012 slog Patrik Guinness världsrekord i att hålla en 20 kilos vikt på raka armar framför kroppen i längst tid. År 2013 slog han världsrekord genom att gå 10 meter med den tyngsta vikten på axlarna och han klarade 555kg!

Några siffror på veganen Patriks styrka: Ben böj, 370 kg, marklyft 350 kg, 200 kg lyft över huvudet. Han tränar nu att gå med 620kg på axlarna och han klarat flera meter med denna vikt.

De exempel som jag har hänvisat till visar med all tydlighet att det går att bli starkare, snabbare och mer uthållig genom att äta växtbaserad mat. Genomgående för dessa atleter är att de uppger att de har blivit friskare och har mer energi sedan de har börjat äta en växtbaserad kost. Dessutom återhämtar de sig snabbare efter träningspassen och de blir mindre trötta av träningen. Det förefaller vara en positiv trend inom styrketräning och bodybuilding att allt fler av dessa utövare överger en kött- och animalisk kost för att istället övergå till en växtbaserad kost.

Förhoppningsvis kan nämnda exempel inspirera flera att prova en oraffinerad, växtbaserad kost vare sig man tränar eller inte tränar. Inte minst mot bakgrund av att tusentals vetenskapliga studier har bevisat att en oraffinerad, växtbaserad kost skapar långsiktig hälsa, förebygger och botar sjukdom. En animalisk kost skapar däremot ohälsa och ökar markant risken för att olika sjukdomar skall uppstå. Det borde var hög tid att avliva den föråldrade och felaktiga myten att vi måste äta kött och animalisk kost.

Det är självklart upp till var och en vilka val man skall göra när det gäller sin långsiktiga personliga hälsa och kunna förebygga sjukdomar. Även om man har utvecklat någon sjukdom finns det tydliga bevis och dokumenterade fall där en oraffinerad, växtbaserad kost har visat att patienter både har vänt och blivit friska från sin sjukdom trots att läkare inom skolmedicin och sjukvård anser sjukdomen som obotlig. Därför är det av största vikt att vi tar ett personligt ansvar och gör det vi kan för att hålla oss friska och undvika sjukdom så långt det är möjligt. Att övergå till oraffinerad växtbaserad kost är en win situation för den enskilda människan och det är förmodligen den bästa livsinvestering vi någonsin kan göra. Hälsan är det viktigaste och det är endast vi själva som kan ta ansvar för och påverka vår hälsa beroende på vad vi väljer att äta och dricka.

 

Bo G Jonsson

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

Studie: Kosten avgörande mot fetma – inte aktivitetsnivån

Publicerad oktober 6, 2025
– av Redaktionen
Problemet är inte stillasittande – utan för mycket och fel mat, enligt forskarna.

Stillasittande och fysiskt aktiva kan förbränna nästan lika mycket energi per dag, visar en ny amerikansk studie. Forskarna menar därför att kampen mot övervikt måste fokusera mer på kosten – och mindre på träningen.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, har man jämfört data från 4 200 personer från olika kontinenter med olika livsstilar - bland annat herdekulturer i Sibirien, jägare-samlare i Tazania samt även både låginkomstländer och höginkomstländer. Totalt har man jämfört 34 olika befolkningsgrupper.

Resultaten visar att den totala energiförbrukningen på en dag inte skiljde sig märkbart mellan de olika befolkningsgrupperna. Det vill säga att exempelvis gjorde en jägare-samlare av med lika mycket energi som en kontorsarbetande svensk på en dag.

Även när människor lever olika livsstilar ser vi inga betydande skillnader i det totala antalet kalorier som människor förbränner när vi tar hänsyn till effekterna av kroppsstorlek, säger Amanda McGrosky vid Elon University i USA, som är huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Annons:

McGrosky pekar mot att fetma därmed främst handlar om en ökad kaloriförbrukning, inte en minskad aktivitetsförbrukning.

Om du är orolig för överflödigt kroppsfett, fokusera på kalorier in, inte kalorier ut, föreslår forskaren.

Västerlänningar äter för mycket

Fetma och övervikt är ett växande hälsoproblem i Västvärlden, något som ofta kopplas ihop med den alltmer stillasittande kulturen. Den här studien pekar dock mot att det inte är stillasittandet som är den största problematiken som orsakar fetma, och McGrosky menar att studien ger hopp i kampen mot fetma. Istället bör man titta på kosten och framför allt minska intaget av ultraprocessade livsmedel och öka andelen hälsosamma.

Forskarna föreslår därmed att det inte är stillasittande som är boven i västländernas fetmaepidemi, utan snarare att man helt enkelt äter för mycket och för onyttigt.

Träning är ändå viktigt

Forskarna pekar dock mot att detta inte betyder att man ska utesluta träning och rörelse, då det i sig har en rad hälsofrämjande fördelar som exempelvis minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, tidig död och även förbättrar den mentala hälsan.

En viktig slutsats från studien är att ökningar i kroppsfett som följer med förändringar i livsstil främst är kopplade till förändringar i energiintag, eller kost. Fysisk aktivitet är fortfarande mycket viktigt för den allmänna hälsan och bör ses som ett komplement till kosten, säger McGrosky.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

De växte upp med snabbmat – nu är var femte beroende

Publicerad oktober 3, 2025
– av Redaktionen
Ultraprocessad mat är inte bara beroendeframkallande utan ökar också risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, depression och tidig död.

Var femte amerikansk kvinna i 50-60-årsåldern är beroende av ultraprocessad mat, visar en studie. Som första generationen att växa upp med mikrovågsmat, lågfettprodukter och sockrade drycker bär de nu konsekvenserna av den förändrade matkulturen.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Addiction, har man samlat enkätsvar från 2000 amerikaner i åldrarna 50-80 år. I den har man ställt 13 olika frågor kring upplevelser med ultraprocessade livsmedel och drycker som definierar beroende, som exempelvis starka begär, upprepade misslyckade försök att minska konsumtionen, abstinenssymptom och undvikande av sociala aktiviteter på grund av rädsla för att äta för mycket.

Resultaten visar att 21 procent av kvinnorna och 10 procent av männen i 50-60-årsåldern uppfyller kriterierna för beroende av dessa livsmedel. Siffrorna är betydligt högre än för generationen över dem, det vill säga de som är 65-80 år – där 12 procent av kvinnor och fyra procent av män ansågs vara beroende.

Växte upp med viktminskningsprodukter

Generation X, det vill säga de män och kvinnor som nu är i 50-60-årsåldern, var de första amerikanerna som växte upp med ultraprocessade livsmedel, vilket kan förklara andelen beroende i åldersgruppen. Den äldre generationen fick först som vuxna uppleva ultraprocessade mat.

Annons:

Att fler kvinnor är beroende kan kopplas till den aggressiva marknadsföringen av "diet"-produkter till kvinnor på 1980-talet. Lågfettprodukter marknadsfördes som lösningar för viktminskning, men kunde tvärtom leda till viktökning och även beroende. Forskarna pekar mot att denna typ av produkter fortfarande säljs flitigt och menar att överviktiga personer kan vara särskilt utsatta för dessa "hälsomyntade" ultraprocessade livsmedel.

Dessa produkter säljs som hälsokost – vilket kan vara särskilt problematiskt för dem som försöker minska antalet kalorier de konsumerar. Detta påverkar särskilt kvinnor, på grund av det sociala trycket kring vikt, säger Ashley Gearhardt, Ph.D, professor i psykologi vid University of Michigan, i ett pressmeddelande.

Psykisk ohälsa bidrar

I studien visade det sig att kvinnor som ansåg sig överviktiga var elva gånger mer benägna att uppfylla kriterierna för beroende av ultraprocessade livsmedel än kvinnor som uppgav att de hade normalvikt. Män som uppgav att de var överviktiga var 19 gånger så benägna.

Vidare var män som uppgav att de hade måttlig eller dålig psykisk hälsa fyra gånger mer benägna att uppfylla kriterierna för beroende av dessa livsmedel, samtidigt var kvinnor nästan tre gånger mer benägna. Både män och kvinnor som uppgav att de ibland eller ofta kände sig isolerade var mer än tre gånger så benägna att uppfylla kriterierna för beroende av ultrabearbetade livsmedel som de som inte uppgav att de kände sig isolerade.

Vi ser också ett tydligt samband med hälsa och social isolering, med mycket högre risker för beroende av ultrabearbetade livsmedel hos dem som beskriver sin mentala eller fysiska hälsa som måttlig eller dålig, eller som säger att de ibland eller ofta känner sig isolerade från andra, säger Gearhardt.

Risk när barn konsumerar mer idag

Forskare varnar nu för att dagens barn och unga, som äter ännu mer ultraprocessad mat, kan leda till höga beroendetal i framtiden.

Barn och ungdomar konsumerar idag en ännu högre andel kalorier från ultrabearbetade livsmedel än dagens medelålders vuxna gjorde i sin ungdom. Om den nuvarande trenden fortsätter kan framtida generationer uppvisa ännu högre nivåer av beroende av ultrabearbetade livsmedel senare i livet, säger hon och fortsätter:

Precis som med andra substanser kan tidiga insatser vara avgörande för att minska risken för långvarigt beroende under hela livet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Krångliga e-tjänster stoppar svenskar från att boka läkartid

Publicerad september 30, 2025
– av Redaktionen
Komplicerade e-tjänster inom vården drabbar särskilt äldre som tvingas ge upp försöket att boka en tid.

Var tionde svensk anser att de digitala vårdtjänsterna försvårar tidsbokning, visar en rapport från Internetstiftelsen. Nästan var fjärde person har dessutom helt avstått från att boka läkarbesök eftersom e-tjänsterna upplevs som alldeles för svåra att använda.

Det är både äldre och yngre som anser att de digitala vårdtjänsterna inte fungerar som de ska. Personer i pensionsåldern, oftast kvinnor, tycker att tekniken känns för svår och att det i sig gör dem otrygga, visar rapporten "Svenskarna och internet 2025".

Bland äldre svenskar är det vanligt att man avstått från att boka ett läkarbesök flera gånger, eftersom tekniken varit för svår. Yngre blir istället ofta frustrerade på tekniken på grund av att den känns "buggig och ofärdig". Även de med funktionsnedsättning samt de födda utanför Sverige är särskilt drabbade och har svårare att boka tid online.

Sammanlagt uppger 23 procent av svenskarna att man avstått från att boka ett läkarbesök via e-tjänsterna eftersom tekniken är för svår.

Annons:

För mig är det en väldigt hög siffra, att nästan en av fyra svenskar säger att 'nej men då struntar jag i det', säger Måns Jonasson vid Internetstiftelsen till TT.

Bland annat är det vanligt att man tycker det är svårt att veta vilken vårdkategori man ska välja, särskilt för de som inte vet vad deras symptom beror på. Andra uttrycker att det kan vara svårt att uttrycka sig i skrift eller att de digitala vårdtjänsterna saknar fler heltäckande svarsalternativ. Många svenskar uppger också att de är rädda att hamna fel och bli "runtskickade".

För mig tyder det på att man har designat tjänster som ska spara pengar, men då kanske man bortser från att en stor andel patienter inte fått kontakt med vården i den utsträckning de vill, säger Jonasson.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

En kvart i parken kan minska ångest

Publicerad september 26, 2025
– av Redaktionen
Alla typer av grönområden i städer förbättrar invånarnas psykiska hälsa, men stadsnära skogar sticker ut – särskilt när det gällde att minska depression och ångest.

Endast femton minuter i grönområden i stan räcker för att förbättra den mentala hälsan, visar en studie. Allra bäst är att sitta eller vila i parken en stund.

Idag bor cirka 55 procent av världens befolkning i städer, enligt FN. En siffra som förväntas öka till närmare 70 procent år 2050. Det innebär en större avsaknad av natur och även fler hälsoproblem kopplade till livet i stan, som exempelvis ångest, som är vanligare bland stadsbor.

I en studie från forskare vid Stanford University i USA och Leiden University i Nederländerna har man sammanställt resultat från 449 publicerade studier och analyserat 78 fältexperiment för att undersöka hur olika typer av grönområden i städer påverkar 12 olika aspekter av psykisk hälsa. Totalt fanns nära 5 900 deltagare med.

Resultaten, som publicerats i Nature, visar att alla typer av grönområden i städer förbättrade den psykiska hälsan, men stadsnära skogar stack ut – särskilt när det gällde att minska depression och ångest. Och man behövde inte tillbringa särskilt lång tid för att få en positiv effekt, mindre än femton minuter räckte. Tillbringade man däremot mer än 45 minuter i naturen fanns det större fördelar.

Annons:

Våra resultat visar att även kortvarig kontakt med naturen kan ge betydande psykiska fördelar, säger Roy Remme från Leiden University, enligt Medical Xpress. Dessutom är längre vistelse i naturen kopplad till ännu större minskning av stress och ökad vitalitet.

Vila eller sitt

Unga vuxna ser ännu större fördelar, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att de flesta psykiska hälsoproblem börjar före 25 års ålder. Det var dock även en stor fördel för andra åldersgrupper. Främst var det främjande för den psykiska hälsan att sitta eller vila i parken eller naturområdet, samtidigt som att röra på sig i naturen ökade energin och positiviteten.

Baserat på resultaten betonar forskarna vikten av att skydda skogar och parker i städerna, men också att främja mindre parker och fler gatuträd för att förbättra tillgängligheten till natur för invånarna. Vidare pekar de på att enklare förändringar, som att placera fler fönster mot grönska eller anordna samhällsprogram med exempelvis guidad meditation kan vara kostnadseffektiva sätt att främja folkhälsan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.