Annons:

Ultraprocessad mat kopplas till depression

Uppdaterad september 9, 2025, Publicerad juni 28, 2025 – av Redaktionen
Ökad konsumtion av ultraprocessade livsmedel förknippas också med ökad risk för depression.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

183 590 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

De som äter mycket ultraprocessade livsmedel löper större risk att drabbas av depression, visar en ny större studie vid University of Sao Paulo i Brasilien. Den grupp som åt mest ultraprocessad mat hade 42 procent större risk att utveckla depressiva symptom jämfört med gruppen som åt minst.

Ultraprocessad mat innebär att man till stor del dels bearbetat den, men också lagt till flera kemiska tillsatser. “Vanlig” processad mat är ofta närmare sin ursprungliga form och innehåller färre tillsatser, medan ultraprocessad mat har gått igenom fler steg i fabriken och huvudsakligen är av industriellt ursprung, det vill säga onaturlig.

Tidigare studier har visat att sådan mat kan ge näringsbrist och även öka risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar, något vissa forskare menar är så pass allvarligt att maten bör komma med varningstexter.


Den här artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 25 juli 2024.

Annons:

I den här studien, där resultaten publicerats i Clinical Nutrition, har forskare använt data från ett större forskningsprojekt i landet, NutriNet Brasil-kohorten, som utformats för att undersöka kostmönster och kroniska sjukdomar. Sammanlagt deltog 15 960 vuxna personer från alla regioner i Brasilien.

Deltagarna fick fylla i information gällande bland annat tobaks- och alkoholanvändning och fysisk aktivitet, kostvanor samt hälsotillstånd. Vidare använde sig forskarna av verktyget Nova24h, som är ett system för att klassificera livsmedel, där man kunde göra skillnad på minimalt processade livsmedel, processade livsmedel samt ultraprocessade livsmedel. Varje deltagares kostintag mättes två gånger, efter sex månader och efter 12 månader.

Forskarna analyserade också deltagares depressiva symptom med hjälp av frågeformuläret PHQ-2 (Patient Health Questionnaire) vid uppföljningen efter 14 månader. Sedan jämförde man uppgifterna för att undersöka förhållanden mellan hur stor del ultraprocessad mat deltagarna åt, och utvecklingen av depression.

Tydligt samband

Ett tydligt samband mellan ultraprocessad mat och depression upptäcktes också. Deltagarna med det högsta intaget ultraprocessade livsmedel löpte större risk att utveckla depressiva symtom jämfört med dem med det lägsta intaget.

De viktigaste resultaten var att den grupp deltagare som konsumerade mest ultraprocessade livsmedel hade en 42 procent högre risk att utveckla depressiva symtom över tid jämfört med den grupp som hade lägst konsumtion, säger André de Oliveira Werneck, doktorand vid Center for Epidemiological Research in Nutrition and Health vid University of Sao Paulo, till Psypost och fortsätter:

Dessutom var en 10-procentig ökning av konsumtionen av ultraprocessade livsmedel förknippad med en 10-procentig ökning av risken för att utveckla depressiva symptom.

Fler studier visar samma sak

Vidare beslutade även forskarna sig för att göra en metaanalys av andra studier, inklusive sin egen, för att granska ett bredare sammanhang för resultaten. Efter att ha analyserat sex studier, inklusive sin egen, såg man att alla resultat pekade mot samma sak – Ultraprocessad mat kan kopplas till ökad risk för depression.

I en sammanställning av de sex studierna kom man fram till att det fanns åtminstone 32 procent högre risk att utveckla depressiva symtom för personer med det högsta intaget ultraprocessade livsmedel jämfört med dem med det lägsta intaget. Sambandet kvarstod också även när man justerade kostens näringsprofil och hälsosamma livsmedel, exempelvis fiberinnehåll, mättat fett, tillsatt socker, frukt och grönsaker. Detta menar forskarna tyder på att den högre risken inte enbart är förknippad med matens sämre näringsinnehåll.

Det faktum att ultraprocessade livsmedel är associerade även efter justeringar för näringssammansättning, liksom samstämmigheten i alla studier som ingår i den systematiska översikten som visar ett samband mellan konsumtion av ultraprocessade livsmedel och depressiva utfall, belyser vikten av strategier som fokuserar på att minska konsumtionen av dessa livsmedel.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

Taurin – Naturligt stöd för muskler, energi och återhämtning

Annonssamarbete med Swebbtv

Publicerad oktober 24, 2025

Taurin är en svavelhaltig aminosyra som förekommer naturligt i kroppen och spelar en roll i många av kroppens biologiska processer. Den finns i hög koncentration i hjärta, hjärna, muskler och blodplättar samt hjälper till att reglera kalciumnivåerna i vissa celler, stödjer nervsystemets funktion, har antioxiderande egenskaper och spelar en roll för hjärtats och synens funktion.

Swebbtvs Taurin 400g består av 100% rent L-taurin i pulverform – ett tillskott som kan blandas i vatten eller juice för dagligt stöd.

Taurin bidrar till:

  • Stöd för normal muskelfunktion och nervsystemets funktion
  • Minskad trötthet och utmattning
  • Normal energiomsättning och elektrolytbalans
  • Bibehållande av normal hjärt- och kärlfunktion
  • Stöd för immunförsvaret och antioxidativ skydd

När kroppen behöver extra stöd

Taurin är särskilt viktigt för personer som tränar regelbundet, upplever stress eller har en kost med lågt taurinintag. Symptom på taurinbrist kan inkludera muskeltrötthet, nedsatt koncentration och långsam återhämtning efter fysisk aktivitet.

Annons:

Tips för att öka taurinintaget:

  • Inkludera taurinrika livsmedel som kött, fisk och skaldjur i kosten
  • Begränsa intaget av alkohol och koffein, som kan påverka taurinnivåerna

En enkel lösning för dagligt stöd

Swebbtvs L-Taurin 400g innehåller 100% rent L-taurin i pulverform. Denna sammansättning ger ett balanserat upptag och stöd för kroppens dagliga behov.

Vill du ge din kropp det stöd den behöver för muskler, energi och återhämtning?

Beställ Taurin från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

EU kan förbjuda handsprit

Publicerad oktober 21, 2025 – av Isac Boman
Handsprit beräknas förhindra 16 miljoner infektioner per år. Nu vill EU klassificera etanol som cancerframkallande och förbjuda många produkter.

Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA överväger att klassificera etanol som en cancerframkallande substans, vilket i praktiken skulle förbjuda många handspritsprodukter och rengöringsmedel som används på sjukhus. Sjukvårdsindustrin varnar för allvarliga konsekvenser för patientsäkerheten.

Alkoholbaserade rengöringsmedel är i dag godkända som säkra i EU och har funnits på Världshälsoorganisationens lista över essentiella läkemedel sedan 1990-talet, men den 10 oktober flaggade en arbetsgrupp inom den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA etanol som ett giftigt ämne som ökar risken för cancer och graviditetskomplikationer.

Enligt rekommendationen bör substansen ersättas i rengörings- och andra produkter.

ECHA:s kommitté som granskar biocidsubstanser ska mötas mellan 24 och 27 november för att besluta om etanol ska klassificeras som skadligt för människor. Därefter skickas en rekommendation till EU-kommissionen som fattar det slutliga beslutet.

Annons:

"Effekten skulle bli enorm"

Sjukvårdsindustrin har slagit larm om konsekvenserna av en sådan klassificering.

— Effekten på sjukhusen skulle bli enorm, säger Alexandra Peters vid Genèveuniversitetet och nätverket Clean Hospitals till Financial Times.

Hon påpekar att vårdrelaterade infektioner dödar fler människor globalt varje år än malaria, tuberkulos och aids tillsammans.

— Handhygien, särskilt med alkoholbaserad handsprit, förhindrar 16 miljoner infektioner världen över per år, fortsätter Peters.

Alternativen är sämre

Peters framhåller att alternativ till etanol, som isopropanol, är ännu mer giftiga. Att använda tvål upprepade gånger tar längre tid och skadar huden. Enligt en studie skulle sjuksköterskor behöva spendera 30 minuter av varje timme under en operation på att tvätta händerna om handsprit inte fanns tillgänglig.

ECHA meddelar att om dess expertkommitté "drar slutsatsen att etanol är cancerframkallande" kommer myndigheten att rekommendera substitution. Men samtidigt kan ämnet "fortfarande godkännas för avsedda biocida användningar, om dessa anses säkra med tanke på förväntade exponeringsnivåer eller om inga alternativ finns".

Myndigheten betonar samtidigt att inget beslut har fattats ännu.

Ifrågasätter vetenskapen

Nicole Vaini, EU-chef för den internationella branschorganisationen för tvål, rengöringsmedel och underhållsprodukter, ifrågasätter vetenskapen bakom den interna rapporten, som inte har offentliggjorts.

— Det finns inga studier tillgängliga om etanol i sig, utan den enda mänskliga datan kommer från studier som visar hälsoeffekterna av att dricka alkoholhaltiga drycker, säger hon.

En offentlig konsultation om fördelarna med att förbjuda etanol, som ECHA lanserade tidigare i år, har genererat omkring 300 svar från intressenter. De flesta motsätter sig förändringen.

I maj uppmanade Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) nationella hälsomyndigheter att "etablera alkoholbaserad handdesinfektion som primär metod för handhygien".

Tillfälliga undantag möjliga

Om etanol skulle klassificeras som giftigt skulle företag fortfarande kunna ansöka om individuella undantag som tillåter dem att fortsätta använda det på grund av brist på alternativ. Men enligt Vaini skulle dessa vara begränsade till fem år och bedömas fall för fall, vilket tillför kostnader och förseningar.

Peters tillägger att en del av etanols attraktionskraft är att "man kan tillverka det av nästan vad som helst", vilket innebär att tillgången kan ökas vid en pandemi.

— Varje gång du ser produktion av handsprit i nödsituationer som vi såg med covid-19 kommer det att vara etanol. Man kan inte bara förvandla ett bryggeri till en fabrik för att producera isopropanol, säger hon.

EU-kommissionen har inte kommenterat ärendet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

PFAS under graviditet förändrar barnets hjärna

Publicerad oktober 16, 2025 – av Redaktionen
Forskning visar för första gången hur PFAS hos gravida kan förändra barnens hjärnstruktur flera år senare.

För första gången kan forskare visa hur PFAS hos gravida kvinnor påverkar deras barns hjärnor långsiktigt. Den finsk-svenska studien visar att strukturella förändringar kan ses hos barnen när de är fem år gamla.

Studien, som publicerats i Lancet Planetary Health, är ett samarbete mellan Örebro universitet, Åbo universitet och Åbo universitetssjukhus och är en del av EU-projektet INITIALISE (Inflammation in human early life: targeting impacts on life-course health)

PFAS består av en mängd kemikalier som är svåra att bryta ner och som man konstaterat finns förutom i naturen, även hos människor och djur. Vissa av kemikalierna kan vara skadliga för hälsan. Forskning har visat att PFAS kan påverka immunsystemet och misstänks även ha effekter på metabolism, hormonbalans och hjärnans utveckling.

Eftersom PFAS stannar kvar i kroppen kan det också passera från en gravid kvinna till moderkakan, vilket gör att barnet kan utsättas. Tidigare studier har exempelvis indikerat att om gravida kvinnor har PFAS i blodet finns det en större risk att barnet blir överviktigt senare i livet.

Annons:

Påverkat hjärnans struktur

Den här studien är den första i sitt slag som studerar hela hjärnan samtidigt i en hjärnskanner på barn i relation till PFAS-exponering under graviditeten – flera år efter födseln.

Studien är gjord med hjälp av FinnBrain Birth Cohort Study, som inrättades vid Åbo universitet (Finland) år 2011. Det är en långsiktig studie som följer tusentals barn och mödrar från graviditeten och framåt. En del av barnen fick genomgå hjärnskanningar, och dessa resultat har jämförts med nivåerna av PFAS som uppmättes hos mödrarna under graviditeten.

Resultaten visar att det finns ett samband mellan högre nivåer av PFAS hos gravida kvinnor och förändringar i både hjärnans struktur och i kopplingarna mellan olika hjärnområden hos deras barn. Dessa förändringar sågs fem år senare.

Det är första gången som forskare kan beskriva hur PFAS hos gravida kvinnor kan kopplas till förändringar i deras barns hjärnor flera år senare.

Det här är en viktig pusselbit i förståelsen av hur kemikalier kan påverka barns utveckling. Steg för steg får vi mer kunskap om hur olika miljöfaktorer samverkar och kan bidra till hälsoproblem, säger Tuulia Hyötyläinen, professor vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Exponering för PFAS under graviditeten och även under tidig utveckling hos barnet anses vara särskilt känslig, menar forskarna, eftersom hjärnan och andra organ växer snabbt och formas under den tiden. Nu behövs mer forskning kring hur PFAS påverkar hjärnfunktionen.

Sammantaget visar forskningen att PFAS kan påverka hjärnans utveckling även när det handlar om låga nivåer. Det behövs mer forskning om hur kemikalier påverkar kognition och hjärnfunktion hos barn, vad som är orsakerna och vad det leder till, säger Hyötyläinen.

Forskarnas tips mot PFAS i väntan på starkare lagstiftning:

  1. Ät fisk, men undvik fisk från sjöar som är förorenade med PFAS. För att få mer information kring halterna kan man kontakta sin kommun. Ät också mindre hämtmat och micromat i pappförpackningar som är fett- och vattenavstötande.
  2. Undvik att laga mat i non-stick-produkter.
    Undvik smink, tvål och skönhetsprodukter med PFAS. I innehållsförteckningarna kan det exempelvis stå: PTFE, polytef, ”..perfluoro...” eller ”...polyfluoro...”.
  3. PFAS finns ofta i vattenavstötande funktionskläder, eftersom det släpps ut mest PFAS vid produktion kan begagnade kläder bidra till att minska kemikalierna i naturen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Kosten avgörande mot fetma – inte aktivitetsnivån

Publicerad oktober 6, 2025 – av Redaktionen
Problemet är inte stillasittande – utan för mycket och fel mat, enligt forskarna.

Stillasittande och fysiskt aktiva kan förbränna nästan lika mycket energi per dag, visar en ny amerikansk studie. Forskarna menar därför att kampen mot övervikt måste fokusera mer på kosten – och mindre på träningen.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, har man jämfört data från 4 200 personer från olika kontinenter med olika livsstilar - bland annat herdekulturer i Sibirien, jägare-samlare i Tazania samt även både låginkomstländer och höginkomstländer. Totalt har man jämfört 34 olika befolkningsgrupper.

Resultaten visar att den totala energiförbrukningen på en dag inte skiljde sig märkbart mellan de olika befolkningsgrupperna. Det vill säga att exempelvis gjorde en jägare-samlare av med lika mycket energi som en kontorsarbetande svensk på en dag.

Även när människor lever olika livsstilar ser vi inga betydande skillnader i det totala antalet kalorier som människor förbränner när vi tar hänsyn till effekterna av kroppsstorlek, säger Amanda McGrosky vid Elon University i USA, som är huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Annons:

McGrosky pekar mot att fetma därmed främst handlar om en ökad kaloriförbrukning, inte en minskad aktivitetsförbrukning.

Om du är orolig för överflödigt kroppsfett, fokusera på kalorier in, inte kalorier ut, föreslår forskaren.

Västerlänningar äter för mycket

Fetma och övervikt är ett växande hälsoproblem i Västvärlden, något som ofta kopplas ihop med den alltmer stillasittande kulturen. Den här studien pekar dock mot att det inte är stillasittandet som är den största problematiken som orsakar fetma, och McGrosky menar att studien ger hopp i kampen mot fetma. Istället bör man titta på kosten och framför allt minska intaget av ultraprocessade livsmedel och öka andelen hälsosamma.

Forskarna föreslår därmed att det inte är stillasittande som är boven i västländernas fetmaepidemi, utan snarare att man helt enkelt äter för mycket och för onyttigt.

Träning är ändå viktigt

Forskarna pekar dock mot att detta inte betyder att man ska utesluta träning och rörelse, då det i sig har en rad hälsofrämjande fördelar som exempelvis minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, tidig död och även förbättrar den mentala hälsan.

En viktig slutsats från studien är att ökningar i kroppsfett som följer med förändringar i livsstil främst är kopplade till förändringar i energiintag, eller kost. Fysisk aktivitet är fortfarande mycket viktigt för den allmänna hälsan och bör ses som ett komplement till kosten, säger McGrosky.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.