Studie: Coronapolitiken ett hårt slag mot ungas psykiska hälsa

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 11 augusti 2021
- av Isac Boman

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förekomsten av depression och ångest hos barn och ungdomar har dubblerats globalt sedan nedstängnings- och isoleringspolitiken inleddes i början av 2020. Det visar en ny studie som publicerats av Jama Pediatrics.

Studien, som bygger på data om över 80 000 barn och unga i Asien, Europa, Nordamerika, Latinamerika och Mellanöstern, antyder också att barn och ungas mående fortsatt att försämras ytterligare ju längre den samhälleliga och sociala nedlåsningen har fortgått. En av fyra unga brottas idag med depression, och en av fem dras med ångestproblematik. Äldre tonåringar och flickor har tagit allra mest stryk av den politik som förts.

Ungdomar har missat många milstolpar i sina liv. Det hela pågick i betydligt mer än ett år, och för unga är det en verkligt avsevärd period av deras liv, konstaterar Sheri Madigan, klinisk psykolog vid University of Calgary och en av författarna bakom studien.

Författarna efterlyser sammantaget att det kommer vara nödvändigt att avsätta större resurser för att i någon mån kunna bemöta den ökade psykiska ohälsan bland unga i coronapolitikens eftermäle.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!