Kokning tar bort mikroplaster i vatten

publicerad 1 mars 2024
- av Sofie Persson
I hårt vatten som innehöll 300 milligram CaCO3 per liter avlägsnades upp till 90 procent av mikroplasterna efter kokning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att koka vatten kan avlägsna mikroplaster, visar en kinesisk studie. Vid kokning av hårt vatten kunde upp till 90 procent av plasterna avlägsnas.

I studien, som publicerats i Environmental Science & Technology Letters, tog man vattenprover från staden Guangzhou i Kina med så kallade nano- och mikroplaster. Mikroplaster är plastpartiklar som är 5 millimeter eller mindre och finns i allt från vatten, jord och luft.

Proverna kokades i fem minuter och fick sedan svalna, därefter mätte teamet innehållet av fritt flytande plast. Vatten kan vara så kallat “hårt” eller “mjukt” där skillnaden är hur mycket kalcium- och magnesiumjoner det innehåller, ju mer av dessa innebär ett “hårdare” vatten.

När man kokar hårt vatten, som är rikt på mineraler, bildas en kritaktig substans som kallas kalk eller kalciumkarbonat (CaCO3). Det visade sig att denna substans bildade kristallstrukturer som kapslade in mikroplasten.

I hårt vatten som innehöll 300 milligram CaCO3 per liter avlägsnades upp till 90 procent av de fritt flytande mikroplasterna efter kokning. Även vid mindre halter, som 180 milligram, avlägsnades upp till 84 procent. I mjukt vatten, som hade mindre än 60 milligram per liter, avlägsnades cirka 25 procent av plasterna.

Stora skillnader i vattenkvalitet

En studie från 2022 testade halterna av mikroplaster hos deltagare och fann att 80 procent hade dessa i sina kroppar. Man vet ännu väldigt lite om hur mikroplaster påverkar hälsan, men en del studier har visat att det påverkar bakterierna i magen.

I asiatiska länder finns en lång tradition av att dricka svalnat kokt vatten eftersom man tror att det är fördelaktigt för hälsan, men det har inte testas vetenskapligt. Forskarna menar att kokning av vatten kan vara en enkel, men effektiv, metod för att minska ohälsosam konsumtion av mikroplaster.

Eftersom förekomsten av NMP (Nano/mikroplaster) och vattenkvaliteten är ojämn över hela världen kan effekten av kokande vatten för att minska NMP variera från region till region“, skriver forskarna. “Trots detta har våra resultat bekräftat en mycket genomförbar strategi för att minska människors exponering för NMP och lagt grunden för ytterligare undersökningar med ett mycket större antal prover.

Studien gjordes av forskare vid Guangzhou Medical University tillsammans med Jinan University.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!