MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Nära 80 procent har mikroplaster i blodet

publicerad 3 april 2022
- av Redaktionen

En ny studie vid Amsterdams fria universitet visar att nära 80 procent av deltagarna hade mikroplaster i blodet.

Den stora frågan är vad som händer i våra kroppar, säger professor Dick Vethaak.

Små plastpartiklar, så kallade mikroplaster, hittades i blodet på 17 av 22 deltagare i studien.

Hälften av blodproverna innehöll PET-plast och en tredjedel innehöll polystyren, som används för att tillverka plastpåsar.

Den teknik forskarna använt sig av gör det möjligt att upptäcka partiklar som är 0,00007 millimeter eller större.

Vår studie är den första indikationen på att vi har polymerpartiklar i vårt blod, det är ett genombrott, säger Dick Vethaak, professor i ekotoxologi vid Amsterdams fria universitet till The Guardian.

Vethaak betonar dock att man behöver genomföra fler studier med ett större antal deltagare, men understryker också att resultatet är oroväckande samt väcker fler frågor som behöver besvaras.

Den stora frågan är vad som händer i våra kroppar, stannar partiklarna kvar i kroppen? Transporteras de till organ, passerar de exempelvis blod-hjärn-barriären? Orsakar dessa nivåer sjukdomar? Vi måste forska mer på området för att få reda på detta, konstaterar professorn.

Mikroplaster definieras som partiklar som är 5 millimeter eller mindre. Dessa är spridda över hela jorden. Människor får enligt forskning i sig mikroplaster framför allt via mat och dryck, där det kan handla om kanske tiotusentals partiklar per person och år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend