Zimbabwe slutar trycka upp pass – har inte råd

publicerad 3 juli 2019

Under måndagen meddelade passmyndigheten i Zimbabwe att man slutar trycka upp pass under obestämd framtid. Landet saknar helt enkelt pengar för att importera de material som behövs för att trycka upp passen.

Anställda på myndigheten säger vidare till News24 att även zimbabwier med pengar som är beredda att betala för att få sina pass kan få komma att vänta upp till ett och ett halvt år på dessa.

Zimbabwe är ett land i djup kris, skakat av rasism mot icke-svarta och hyperinflation. De senaste 20 åren har många flytt landet och arbetsmarknaden har kollapsat fullständigt. Nu väntas ytterligare en migrationsvåg från landet efter att levnadsförhållandena blir förväntas bli ännu svårare för befolkningen.

Den officiella inflationen är närmare 100 procent – den högsta sedan hyperinflationen tvingade landets regering att överge Zimbabwe-dollarn 2009. Samtidigt är det svårt att få tag på basvaror som bröd, medicin och bensin.

Isheanesu Mpofu beställde sitt pass i november 2018 men väntar fortfarande på det.

– Jag gick tillbaka dit tidigt i juni för att se hur det gick med min ansökan och jag blev tillsagd att återvända i augusti. Det är min rättighet att ha ett pass så jag kan resa nära jag vill, säger han till News24.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.