WHO-toppen övertygad att globalt ”pandemifördrag” går igenom

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 27 maj 2024
- av Markus Andersson
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ännu har inte något utkast på ett globalt ”pandemifördrag” kunnat förhandlas fram, men WHO:s generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan man når en överenskommelse.

Världshälsoförsamlingen är WHO:s styrande organ och sammanträder i Genéve hela veckan. Hälsotjänstemän från WHO:s 194 medlemsländer försöker där avsluta mer än två års förhandlingar om att införa globalt tvingande regler i påstått syfte att mer effektivt hantera ”pandemier” och liknande hälsokriser framöver.

Huvudfokus är ett rättsligt bindande pandemifördrag som påstås ha syftet att stärka världens försvar mot framtida patogener efter covid-19. förhandlingarna har dock varit utdragna och förra veckan lyckades man inte lägga fram utkast till avtal som församlingen formellt kan godkänna, rapporterar Reuters.

– Naturligtvis önskar vi alla att vi hade kunnat nå konsensus om avtalet i tid för denna hälsoförsamling, och korsa mållinjen, sade generaldirektören i sitt öppningsanförande.

– Jag är övertygad om att ni fortfarande kommer att göra det, för där det finns en vilja finns det ett sätt. Jag vet att det fortfarande finns en gemensam vilja bland er att få det här avklarat, fortsatte han.

Förhandlingar pågår fortfarande om en uppdatering av de befintliga hälsoreglerna för utbrott och förhandlarna uppger att en överenskommelse är nära.

 

“Misslyckat överstatligt organ”

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om ”pandemifördraget” och att syftet är att världens stater ska kunna styras ännu mer centraliserat än idag vid händelse av utlysta ”kriser” eller ”pandemier”.

Kritiker har argumenterat för att Världshälsoorganisationen vill ha makten att införa hård repression och nedstängningar i enskilda länder. Brexit-profilen Nigel Farage, menar att WHO blivit ett ”misslyckat, dyrt, icke valt, icke ansvarigt, överstatligt organ” som vill ”köra över” och diktera hälsopolitik för nationalstater över dessas huvuden.

– Låt oss ha en ordentlig debatt om vad WHO är till för. Vi vill inte att det här fördraget ska undertecknas, vi tycker att WHO ska gå tillbaka till de ursprungliga principerna … Det är chockerande att någon i Genève som vi inte röstade på kan tvinga oss till nedstängningar, har han bland annat sagt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!