Vittne: Ericsson finansierade al-Qaida

publicerad 17 april 2023
- av Jan Sundstedt
T.v: al-Qaida-krigare i Sahel. T.h: Ericssons kontor i Kista.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt en pensionerad amerikansk överste gav den svenska telekomjätten Ericsson terrorgruppen al-Qaida högteknologisk utrustning i utbyte mot beskydd i regionen.

Enligt Dagens Industri har utbytet mellan Ericsson och terrororganisationen skett mellan 2008 och 2017. Ericsson ska ha föredragit att ge al-Qaida teknikutrustningen snarare än kontanter för att ostört kunna fortsätta med sin verksamhet i Irak och Afghanistan.

Den före detta översten är ett av flera vittnen med insyn som medverkar i en stämning mot Ericsson som lämnats in av advokater som representerar anhöriga till terrorgruppens offer.

Det ska handla om lastbilar, utrustning för signalkommunikation, telefoner, datorer och satellitnoder som placerats i särskilda ”gömmor” där al-Qaida-medlemmar sedan hämtat upp dem. Ericsson vill inte kommentera uppgifterna, men säger till Dagens Industri att man ”kommer att fortsätta försvara sig mot denna talan”.

Det är heller inte första gången Ericsson är i blåsväder för att ha finansierat terrorism. Sedan tidigare har det slagits fast att Ericsson varit inblandade i korruptionshärvor i Irak. SVT:s Uppdrag Granskning kunde i februari 2022 visa att företaget genom mutor kan ha finansierat Islamiska staten – en annan våldsam terrorgruppering. Syftet med mutorna ska ha varit att få tillstånd att fortsätta bygga mobilmaster i regionen.

I en uppgörelse med USA:s justitiedepartement betalade Ericsson 206 miljoner dollar för sin inblandning i muthärvan där man underlåtit att informera om händelserna och sin egen internutredning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!