Vita huset stämmer Facebook för diskriminering

publicerad 11 december 2020
- av Isac Boman
Mark Zuckerberg, vd för Facebook.

Trumpadministrationen stämmer Facebook efter att dessa aktivt diskriminerat amerikanska medborgare negativt i sina anställningsprocesser. Bakgrunden är att den kontroversiella techjätten mellan 2018 och 2019 anställde 2600 utlänningar istället för att erbjuda jobben till kvalificerade amerikaner.

Det amerikanska justitiedepartementet menar att det handlar om aktiv diskriminering och att de 2600 utlänningarna har fått arbeten av Facebook som istället hade kunnat gå till kvalificerade amerikaner. Man menar också att techjätten i och med detta medvetet valt bort amerikaner som sökt de tjänster som annonserats ut.

Facebook själva vill inte kommentera anklagelserna men meddelar att man kommer att bestrida stämningsansökan, skriver Reuters.


Annonser:


Enligt justitiedepartementet har Facebook aktivt rekryterat utländska personer med temporära arbetsvisum.

Facebook har medvetet skapat ett rekryteringssystem som nekar kvalificerade amerikanska arbetare en rättvis chans att få reda på och söka jobben”, skriver man vidare i stämningsansökan.

Kritiker menar att Facebook följer den nämnda systematiken att rekrytera utländsk arbetskraft för att denna är betydligt billigare. Donald Trump och hans administration har länge försökt begränsa rekryteringen och göra det svårare att få arbetsvisum – något som mötts med stor irritation och ilska inte bara av Facebook utan även av andra IT-jättar.

Facebooks omsättning, som till stor del utgörs av reklamintäkter, ökade under tredje kvartalet 2020 från 17,7 till 21,5 från året tidigare. I dagsläget använder 2,74 miljarder människor den sociala medieplattformen varje månad. Under det gångna kvartalet ska företaget ha tjänat 7,89 dollar per användare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.