Rapport till Vita huset öppnar för att blockera solen

Klimatöverdrifterna

publicerad 5 juli 2023
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vita huset har via departementet US Office of Science and Technology presenterat ett utkast till hur ett framtida solblockerande geoteknikprogram skulle kunna vara utformat.

I rapporten studeras hur man på lämpligaste sätt utreder riskerna, fördelarna och genomförbarheten med “modifiering av solstrålning”.

Vita husets rapport kan tolkas som att Biden-administrationen öppnar för möjligheten att blockera solljus – något som redan är på bordet hos delar av den alarmistiskt lagda kretsen inom klimatrörelsen. Bland aktörer som lyft idén tidigare återfinns inte minst den globalistiska tankesmedjan World Economic Forum, något som Nya Dagbladet rapporterat om.

Motivet bakom den färska amerikanska forskarrapporten, som bland annat uppmärksammats av tidningen Politico, är som tidigare klimatpolitiskt.

Det är enligt rapporten främst två alternativ som studeras. Dels så kallad ‘aerosolinjektion’ (ung. skjuta upp reflekterande partiklar i atmosfären) och dels ljusare havsmoln (åstadkomma vitare moln).

Samtidigt som man i rapporten medger att riskerna med att manipulera jordens atmosfär sannolikt är stora, betonar man betydelsen av att kunna upptäcka när och var andra aktörer eventuellt experimenterar med tekniken.

Gruppen bakom rapporten betonar att deras arbete inte ska ses som ett stöd för tekniken som sådan, utan endast som ett uppdrag från kongressen som en del av ett anslag för forskning om “solenergi och andra snabba klimatåtgärder”.

Vita huset säger i ett uttalande i samband med rapporten att “det inte finns några planer på att inrätta ett omfattande forskningsprogram med fokus på modifiering av solstrålning”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!